Τράπεζες

Goldman Sachs: Νέες τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες – Περιθώρια ανόδου έως 35%


Σύσταση «αγορά» για 3 από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες – Σταθερές προοπτικές και ενίσχυση της κερδοφορίας

Οι εκθέσεις και αναλύσεις με θετικό πρόσημο για τις ελληνικές τράπεζες συνεχίζονται με… αμείωτο ρυθμό. Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί η Goldman Sachs η οποία αναβαθμίζει τις τιμές – στόχους για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, δίνοντας μάλιστα περιθώριο ανόδου έως 35%. 

Ο αμερικανικός όμιλος προβλέπει ότι οι τράπεζες θα ενισχύσουν την κερδοφορία τους το 2024, ενώ κάνει ιδιαίτερη μνεία στην επιστροφή τη διανομή μερισμάτων που έχει λάβει και την έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η Goldman Sachs εκτιμά ότι ελληνικός τραπεζικός τομέας συνέχισε να ανακάμπτει και το 2023, με τον μέσο δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (ROTE) στο 14%, τον βασικό δείκτη CET1 στο 15,6% και τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων περίπου στο 4% με κάλυψη 66%. Πρόκειται για δείκτες που έχουν επιστρέψει σε «φυσιολογικά» επίπεδα για τις τράπεζες στις αναδυόμενες αγορές αλλά και την Ευρώπη. Και οι τέσσερις τράπεζες είχαν σταθερές προοπτικές, με τα μερίσματα να αποτελούν σημαντικό μέρος του προγραμματισμού τους για το διάστημα 2024 – 2026, επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης

Οι νέες τιμές στόχοι που δίνει η Goldman Sachs είναι οι εξής:

  • Για την Εθνική Τράπεζα, διατηρεί σταθερή τη σύσταση «αγορά» και δίνει τιμή – στόχο στα 10 ευρώ (από 8,90 ευρώ πριν), με περιθώριο ανόδου 34%. 
  • Για την Τράπεζα Πειραιώς δίνει σύσταση «αγορά» με τιμή – στόχο στα 5,30 ευρώ (από 4,70 ευρώ πριν), με περιθώριο ανόδου 35%. 
  • Για τη Eurobank αναβαθμίζει τη σύσταση σε «αγορά» από ουδέτερη και δίνει νέα τιμή – στόχο στα 2,50 ευρώ (από 1,95 ευρώ πριν), δηλαδή με περιθώριο ανόδου 32%. 
  • Για την Alpha Bank υποβαθμίζει τη σύσταση σε «ουδέτερη» από «αγορά» πριν και τιμή – στόχο στα 1,95 ευρώ, με περιθώρια ανόδου 19%. 

Η  Goldman Sachs προχωρά σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για τα κέρδη ανά μετοχή κατά 9% (μέσος όρος) για τη διετία 2024 – 2026 και εκτιμά ότι το κανονικοποιημένο ROTE θα βρεθεί στο 12%, με μέσο CET 1 στο 18,4% (το 2026), το οποίο αντιστοιχεί σε δείκτη διανομής μερισμάτων 50% και δείκτη NPE 2,5% (σε κάλυψη >100%).

Παράλληλα, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, προτιμά τράπεζες που διαθέτουν τα εξής χαρακτηριστικά: 

  • φθηνότερη χρηματοδοτική βάση (Τρ. Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα), η οποία αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες που καθορίζουν τα μεσοπρόθεσμα επίπεδα ROTE,
  • χαμηλότερα επίπεδα NPE και υψηλότερα επίπεδα κάλυψης NPE (Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τρ. Πειραιώς) και
  • υψηλότερα επίπεδα δείκτη CET1 (Εθνική Τράπεζα, Eurobank) που ανοίγουν περιθώρια για μεγαλύτερη ανάπτυξη και μερισματική ευελιξία.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα