Αγορές

Goldman Sachs: Η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια τον Ιούλιο


Η Goldman Sachs σπεύδει να απαντήσει στην ερώτηση «του εκατομμυρίου», για το πότε δηλαδή η Ευρωπαϊκή Τράπεζα θα προχωρήσει στην αύξηση των βασικών επιτοκίων. Οι εκτιμήσεις της είναι πως η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, ενώ εντός του 2022 θα προχωρήσει σε άλλες δύο μεταβολές.

Η δεύτερη αύξηση, επίσης κατά 25 μονάδες βάσης θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο και η Τρίτη τον Δεκέμβριο. Παράλληλα οι επικεφαλής οικονομολόγοι της Goldman Sachs προβλέπουν ότι η Κεντρική Τράπεζας θα αυξήσει άλλες τέσσερις φορές το βασικό της επιτόκιο το 2023, ανεβάζοντάς το στο 1,25%.

Η Goldman Sachs ανέφερε πώς αναμένει η ΕΚΤ να αποφασίσει τον Ιούνιο για τον τερματισμό του Προγράμματος Αγοράς Περιουσιακών Στοιχείων στο κλείσιμο του δεύτερου τριμήνου. 

Να θυμίσουμε ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ (14 Απριλίου), το τελευταίο έκρινε ότι τα εισερχόμενα στοιχεία μετά την τελευταία συνεδρίασή του στηρίζουν την προσδοκία του ότι οι καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme - APP) θα πρέπει να ολοκληρωθούν το γ΄ τρίμηνο.

Σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές εξελίξεις, αποφασίστηκε πως η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα εξαρτηθεί από τα εισερχόμενα στοιχεία και τη συνεχιζόμενη αξιολόγηση των προοπτικών από το Διοικητικό Συμβούλιο.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα