Διεθνή

Γλίτωσε τις κυρώσεις ο Ερντογαν-πέτυχε το ανατολίτικο παζάρι


Γλίτωσε τις οικονομικές κυρώσεις, τουλάχιστον για τώρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς φαίνεται ότι, έχει βρει τα "κουμπιά" του Αμερικανού προέδρου Ντόλαντ Τραμπ και σχεδόν κάνει ότι θέλει απέναντι στις ΗΠΑ. Ούτε η επιθετική ρητορική του ούτε οι ενέργειες που κάνει και που ξεκινούν από την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέχρι την αλλαγή του διεθνούς status quo, όπως έκανε στη Συρία και επιχειρεί στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Τι κέρδισε ο Ερντογάν 

Πρωτίστως τις οικονομικές κυρώσεις για τους S-400, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος, βλέπει την Τουρκία επιχειρηματικά και όχι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τη διπλωματία και υποκύπτει στον τουρκικό εκβιασμό ότι θα ακυρώσουν άλλα συμβόλαιο όπως π.χ. τα 100 Boeing της Turkish Airlines.

Μπορεί να μην λύθηκε ο ζήτημα του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 και των μαχητικών F-35, με τα μαχητικά πέμπτης γενιάς να παραμένουν στις ΗΠΑ για τώρα, αλλά το κλίμα είναι να τα βρουν. Στην πραγματικότητα, είχαμε μια επανάληψη της συνάντησης των δύο προέδρων στην Οσάκα της Ιαπωνίας, όταν ο πρόεδρος Τραμπ είχε εκπλήξει τους πάντες, δικαιολογώντας δημόσια την αγορά των S-400 από την Άγκυρα και ρίχνοντας βολές κατά της κυβέρνησης Ομπάμα. Μάλιστα η φαίνεται ότι η πολιτική του Τραμπ είναι να συνετίσει την Άγκυρα και την "επαναφέρει" στο δυτικό άρμα.

Ο Ντ.Τραμπ προχώρησε ένα βήμα παραπάνω καθώς δεν τσιγκουνεύτηκε επαίνους για τον Ερντογάν και την Τουρκία. Την χαρακτήρισε σημαντικό εταίρο στο ΝΑΤΟ και εξέφρασε την ικανοποίησή του που οι αμυντικές δαπάνες της είναι κοντά στο όριο του 2% του ΑΕΠ της. Στο τραπέζι μπήκαν και οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών. Ο Τραμπ όχι μόνο επαίνεσε τα τουρκικά προϊόντα σαν καλός πλασιέ, αλλά και δήλωσε έτοιμος να λάβει μέτρα για την εκτόξευση των ετήσιων εμπορικών συναλλαγών από τα 20 ατ 100 δις δολάρια.

Οι δηλώσεις Ερντογάν

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν εξέφρασε δυσαρέσκεια για την πολιτική των ΗΠΑ έναντι των Κούρδων της Συρίας, παρά ότι οι ΗΠΑ του έκαναν το χατήρι να εισβάλει για τρίτη φορά στη Συρία, ζήτησε ουσιαστικά να συνεχίσει τις επιχειρήσεις κατά των Κούρδων, αν και... ξεκαθάρισε ότι ναι μεν δεν έχει γενικά πρόβλημα με τους Κούρδους, αλλά ότι το PKK και το YPG, δηλαδή οι σύμμαχοι των Αμερικανών στη Συρία, είναι «τρομοκράτες.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος τον διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία μπορεί να αγοράσει τους αντιαεροπορικούς πυραύλους Patriot σε κανονικές τιμές, ενώ με την ευκαιρία αυτή να βάλλει κατά της Ευρώπης και ζητήσει χρήματα για το προσφυγο-μεταναστευτικό. και να ζητήσει την επιστροφή των τζιχαντιστών που είναι πολίτες τους.

Ο Τραμπ δεν έχασε την ευκαιρία να προτρέψει την ΕΕ να δώσει περισσότερα χρήματα στην Τουρκία για τους Σύριους πρόσφυγες που φιλοξενεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ερντογάν πραγματοποίησε το ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού πριν μια εβδομάδα είχε λάβει επιστολή του Τραμπ, η οποία περιείχε την αμερικανική προσφορά για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων. Αυτό τουλάχιστον έγραψε η έγκυρη εφημερίδα Washington Post, επικαλούμενη ενημερωμένες πηγές. Είναι ίσως η πρώτη φορά που οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται σε τόσο χαμηλό επίπεδο, αλλά είναι και η πρώτη φορά που ηγέτης της Τουρκίας φαίνεται να ασκεί τόσο καταλυτική επιρροή σε Αμερικανό πρόεδρο.

Διαβάστε επίσης