Επικαιρότητα

Γκρίζοι λύκοι στη γκρίζα ζώνη των Ιμίων


Κατάσταση κυριαρχίας στα Ίμια επιχειρεί να εδραιώσει η Τουρκία. Πως αναπτύσσεται το νέο-οθωμανικό δόγμα της Άγκυρας

 Το 1996, το θερμό επεισόδιο στα Ίμια έληξε με τον περίφημο και ιστορικό συμβιβασμό «No troops, no flags, no ships», που σφράγισε το γκριζάρισμα των βραχονησίδων στο Αιγαίο. Πλέον, η Τουρκία, επιχειρεί απροκάλυπτα και με στρατηγική στόχευση να από-γκριζάρει την περιοχή των Ιμίων και να δημιουργήσει ντε φάκτο κατάσταση κυριαρχίας της, επί των βραχονησίδων.

Η Τουρκία επιδιώκει τη δημιουργία τετελεσμένων στην περιοχή και ο τρόπος που επιδιώκει να το πετύχει, είναι με τη χρήση στρατιωτικής δράσης. Ως τέτοιο, άλλωστε, εκλαμβάνεται, ο ιδιότυπος ναυτικός αποκλεισμός της περιοχής των Ιμίων, από 11 πολεμικά πλοία καθώς και η επιθετική ενέργεια κατά του σκάφους «Γαύδος» και ο εμβολισμός του από τουρκική ακταιωρό. Η Άγκυρα, μέσω των δράσεων που πραγματοποίησε τα τελευταία 24ωρα, κατέδειξε ότι δεν λογίζει τα Ιμια ως «γκρίζα» και διαφιλονικούμενη ζώνη, αλλά ως ως τουρκικό «έδαφος» το οποίο θα υπερασπιστεί από επίδοξους…εισβολείς.

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών, καθώς αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «τα Καρντάκ (Ιμια) ανήκουν στη χώρα μας».  Οι δηλώσεις κατευνασμού και αποκλιμάκωσης του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, κατά τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, δεν επέφεραν και άρση της ανησυχίας για τις τουρκικές επιδιώξεις στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου.

Και πώς να γίνει αυτό όταν: 

1) Ο κ.Γιλντιρίμ αναιρεί σήμερα τα όσα δήλωσε χθες στον Αλέξη Τσίπρα, περί ατυχήματος της τουρκικής ακταιωρού με το σκάφος του ελληνικού λιμενικού και δηλώνει ευθαρσώς ότι «έγιναν παραβιάσεις και ένταση που ξεκίνησε από τα Ίμια και εμείς απαντήσαμε».

2) Ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της Τουρκίας δουλεύει στο «φουλ» και με όπλο τα ελεγχόμενα από τον Ερντογάν ΜΜΕ, υποστηρίζει ότι η Άγκυρα αποφάσισε την κατασκευή στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο νησί Çavuş που βρίσκεται στα ανοιχτά της Αλικαρνασσού, πολύ κοντά στα Ιμια.

3) Η Τουρκία συνεχίζει το ναυτικό αποκλεισμό της κυπριακής ΑΟΖ, μπλοκάροντας το γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ, να φτάσει στο οικόπεδο 3 και να αρχίσει τις εξορύξεις. Η Αγκυρα αποτρέπει με «νταηλίκια» την Κυπριακή Δημοκρατία, να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, χωρίς να δείχνει τη παραμικρή διάθεση για συμβιβασμό.

4) Συνεχίζει να εκδίδει ναυτικές οδηγίες (NAVTEX), μέσω των οποίων δεσμεύει περιοχές εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, με  τελευταίο παράδειγμα  να αποτελεί η σημερινή NAVTEX για το Καστελόριζο.

Στρατηγική επιλογή η κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο

Όλα τα παραπάνω δείχνουν μια συγκυριακή τακτική ή το ξεδίπλωμα ενός σχεδίου εκ μέρους της Τουρκίας, που έχει ως αφετηρία και βασικό συστατικό το νέο-οθωμανικό δόγμα, το οποίο ασπάζονται Ερντογάν και Τσαβούσογλου; Ασφαλώς πρόκειται για στρατηγική επιλογή της Άγκυρας, η οποία συμπεριφέρεται σαν δυνάστης, έχοντας μάλιστα ανοικτό πολεμικό μέτωπο στο Αφρίν της Συρίας.

Η πρώτη αντίδραση των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ εκδηλώνουν ανησυχία για τις τουρκικές δράσεις στο Αφρίν, ωστόσο στο ζήτημα της έντασης στο Αιγαίο, τηρούν ίσες αποστάσεις, επιλέγοντας ευχολόγια και διπλωματικές κοινοτυπίες, όπως λόγου χάρη, ότι οι δύο χώρες πρέπει να τα βρουν μεταξύ τους.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις