Οικονομία

Γκεοργκίεβα: Η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί παγκοσμίως μέχρι το τέλος του 2019


Μήνυμα για την κατάσταση της παγκόσμιας ανάπτυξης, έστειλε η νέα γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, σημειώνοντας πως οι εμπορικές συγκρούσεις οδηγούν σε επιβράδυνση.

Η Γκεοργκίεβα, στην ομιλία για τα νέα καθήκοντα της, τόνισε ότι σύμφωνα με νέα έρευνα του ΔΝΤ, ο εμπορικός πόλεμος μπορεί να μειώσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 0,8% ή 700 δισ. δολάρια ως το 2020. 

Όπως μεταφέρει το Reuters, η νέα επικεφαλής του Ταμείου είπε: «Το 2019, αναμένουμε χαμηλότερη ανάπτυξη περίπου στο 90% του πλανήτη. Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται πλέον σε συγχρονισμένη επιβράδυνση. Αυτό σημαίνει ότι η ανάπτυξη φέτος θα υποχώρηση στο χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή της δεκαετίας», προσθέτοντας πως το εμπόριο έχει περιέλθει σε νέα στασιμότητα. 

Κλείνοντας, επεσήμανε πως οι ρωγμές στο εμπόριο μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγές που θα διαρκέσουν μια δεκαετία, συμπεριλαμβανομένων «κατεστραμμένων εφοδιαστικών αλυσίδων» και ενός «ψηφιακού Τείχους του Βερολίνου», το οποίο θα αναγκάζει τις χώρες να επιλέγουν μεταξύ τεχνολογικών συστημάτων.