Ο πρόεδρος της Γκάνας Νάνα Ακούφο-Αντό δήλωσε προχθές Τετάρτη ότι το στρατιωτικό καθεστώς στη γειτονική Μπουρκίνα Φάσο έχει πλέον καταλήξει σε «διευθέτηση» με τη ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Βάγκνερ, κάτι που η κυβέρνηση στην Ουαγκαντούγκου δεν θέλησε να σχολιάσει χθες Πέμπτη.
«Η Μπουρκίνα Φάσο έχει πλέον καταλήξει σε διευθέτηση προκειμένου, όπως το Μαλί, να προσλάβει δυνάμεις της Βάγκνερ. Πιστεύω πως ορυχείο στο νότιο τμήμα της χώρας δόθηκε (στη Βάγκνερ) εν είδει πληρωμής για τις υπηρεσίες της», είπε ο κ. Ακούφο-Αντό κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στις ΗΠΑ με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, τον Άντονι Μπλίνκεν.
Σύμφωνα με τον αρχηγό του κράτους της Γκάνας, «οι ρώσοι μισθοφόροι βρίσκονται στα βόρεια σύνορα» της χώρας του, κι αυτό είναι «ιδιαίτερα ανησυχητικό».
«Δεν έχουμε καμιά αντίδραση. Αφήνουμε την ευθύνη σε αυτόν που το είπε», ήταν η αντίδραση του Ζαν-Εμανουέλ Ουεντραογκό, του κυβερνητικού εκπροσώπου της Μπουρκίνα Φάσο.
Σε γαλλόφωνες χώρες της Αφρικής, η Μόσχα διεξάγει εκστρατεία για να αυξήσει την επιρροή της, ιδίως μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, κι η δημοφιλία της αυξάνεται, ενώ η Γαλλία, η άλλοτε αποικιακή δύναμη, δαιμονοποιείται ολοένα περισσότερο.
Δυτικές κυβερνήσεις κατηγορούν ειδικά τη στρατιωτική χούντα στο Μαλί πως έχει προσλάβει τη Βάγκνερ, που φέρεται να έχει στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο, παρά τις διαψεύσεις του Μπαμακό.
Το ζήτημα της πιθανής προσέγγισης με τη Ρωσία τίθεται επίσης στην Μπουρκίνα Φάσο, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 30ής Σεπτεμβρίου —το δεύτερο σε οκτώ μήνες—, που οδήγησε στην εξουσία τον λοχαγό Ιμπραήμ Τραορέ, καθώς η χώρα δυσκολεύεται να σταματήσει τις επαναλαμβανόμενες και ολοένα φονικότερες επιθέσεις τζιχαντιστών από το 2015.
Τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός της Μπουρκίνα Φάσο, ο Απολινέρ Κιελέμ ντε Τεμπελά, συναντήθηκε στη Μόσχα με τον υφυπουργό Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ για συνομιλίες σχετικά με «ζητήματα προτεραιότητας» ως προς «την ενίσχυση των σχέσεων» των δύο κρατών, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ.
Ερωτηθείς για το ταξίδι αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Μπουρκίνα Φάσο είπε πως δεν έχει κανένα σχόλιο.
Ο κ. Κιελέμ ντε Τεμπελά δήλωνε στα τέλη Οκτωβρίου πως δεν θα απέκλειε την επανεξέταση των «σχέσεων» της χώρας του με τη Ρωσία.
«Προσπαθούμε, όσο είναι δυνατό, να διαφοροποιούμε τις εταιρικές σχέσεις μας, ώστε να βρούμε καλή φόρμουλα για τα συμφέροντα της Μπουρκίνα Φάσο. Όμως δεν τίθεται κανένα ζήτημα να επιτρέψουμε σε κάποιον εταίρο να γίνει κυρίαρχος, όποιος κι αν είναι», έλεγε στα μέσα Νοεμβρίου.
Το βράδυ χθες Πέμπτη, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επανέλαβε τις ανησυχίες του για τη ρωσική εταιρεία μισθοφόρων.
«Οπουδήποτε αναπτύσσεται η Βάγκνερ, οι χώρες βρίσκονται σε πιο αδύναμη θέση, γίνονται φτωχότερες, λιγότερο ασφαλείς και λιγότερο ανεξάρτητες», είπε ο κ. Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με την οποία ολοκληρώθηκε τριήμερη σύνοδος ΗΠΑ-Αφρικής στην Ουάσιγκτον.
«Οι αφρικανοί εταίροι μας μάς λένε πως δεν θέλουν να βλέπουν τους πόρους τους να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης, δεν θέλουν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους να καταπατώνται, δεν θέλουν η διακυβέρνησή τους να υπονομεύεται, ότι σε τελευταία ανάλυση, δεν θέλουν τη Βάγκνερ», επέμεινε.