Πολιτική

"Φωτιές" στο Μαξίμου από Φλωρίδη: Θα καταργήσω το ακαταδίωκτο τραπεζιτών


Φωτιές ανάβει στην κυβέρνηση μία δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη στη Βουλή, ότι θα αλλάξουν οι διατάξεις του Ποινικού Κώδικα με τις οποίες θεσπίστηκε το ακαταδίωκτο τραπεζικών στελεχών για εγκρίσεις-κουρέματα-διαγραφές δανείων και η δίωξη της απιστίας και της απάτης μόνο κατ' έγκληση.

Ο υπουργός απέδωσε τις ρυθμίσεις αυτές στον ΣΥΡΙΖΑ - ενώ θεσπίστηκαν επί ΝΔ - και είπε ότι θα τροποποιηθούν,ώστε να υπάρχει ισονομία.

"Στα ζητήματα της απάτης πρέπει να έχουμε δίωξη αυτεπάγγελτα. Αυτά θα τα επαναφέρω", είπε ο κ. Φλωρίδης. "Πρέπει να αποκαθάρουμε τον Ποινικό Κώδικα από διατάξεις οι οποίες είναι περίεργες. Προστατεύουν συγκεκριμένους. Και μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα το κάνουμε"

Η δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης προκάλεσε αμηχανία στα κυβερνητικά έδρανα και προς στιγμή φάνηκε ότι θα υπήρχε διορθωτική παρέμβαση - η οποία όμως δεν έγινε. Η απάντηση δόθηκε ανωνύμως από "κυβερνητικές πηγές", που τόνιζαν οτι  "η συγκεκριμένη εισήγηση αποτελεί διαχρονική θέση του υπουργού. Δεν έχει αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στο Υπουργικό Συμβούλιο”.

Είχε προηγηθεί στο βήμα ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος σε σύντομη παρέμβασή του, κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία "τί θα γίνει με το σκάνδαλο της δανειοδότησης κομμάτων και ΜΜΕ και τί θα γίνει με την ασυλία των τραπεζικών στελεχών".

"Η απιστία δεν πρέπει να διώκεται κατ' έγκληση. Δηλαδή αυτοί που διαπράττουν απιστία, πρέπει να κάνουν μήνυση στον εαυτό τους. Αυτό εσείς το κάνατε στον Κώδικα του 2019. Ο ελληνικός λαός δικαίως διαμαρτύρεται διότι σου λέει ότι 'εγώ με το παραμικρό οδηγούμαι σε ένα δικαστήριο, ενώ κάποιοι άλλοι, πώς καταφέρνουν και τη γλυτώνουν;'".

Απευθυνόμενος στην πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Φλωρίδης πήρε αφορμή από την αναφορά του Σωκράτη Φάμελλου για διάταξη που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση Τσίπρα στον Ποινικό Κώδικα παραμονές των εκλογών του 2019 και τόνισε χαρακτηριστικά: "Κι επειδή αναφερθήκατε στις τράπεζες κύριε Φάμελλε, υπήρχε ένα άρθρο στον Ποινικό Κώδικα που καθιστούσε αδίκημα την τοκογλυφία των τραπεζών. Αυτό περιέργως εξαφανίστηκε στην αναθεώρηση του 2019. Δεν υπάρχει αρθρο για την τοκογλυφία των τραπεζών από τον Ποινικό Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ και μιλάτε για την προστασία των δανειοληπτών κλπ. κλπ.;".

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις