ΕΥΖην

"Gio Ponti Archi-Designer" στο Musée des Arts Décoratifs (photo gallery)


Φόρος τιμής στον designer που εμπλούτισε τη μεταπολεμική αρχιτεκτονική και διακοσμητική

Ο Ιταλός Gio Ponti (Τζίο Πόντι) εμπλούτισε τη μεταπολεμική αρχιτεκτονική και διακοσμητική εσωτερικών χώρων. Αν και είχε εκπαίδευση στις καλές τέχνες, από νωρίς έδειξε ένα μοντέρνο lifestyle. Οι Γάλλοι, για πρώτη φορά, αποτίουν φόρο τιμής στην έξι δεκαετιών σταδιοδρομία του - από το 1921 ως το 1978 -, με μια μεγάλη έκθεση στο Musée des Arts Décoratifs στο Παρίσι. Έκθεση που εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο, αλλά κατόπιν παράκλησης του κοινού παρατάθηκε ως τις 5 Μαΐου.
   
Στην "Tutto Ponti: Gio Ponti Archi-Designer", με περισσότερα από 500 αντικείμενα από τα αρχεία του, ανιχνεύονται όλοι οι τομείς της δραστηριότητάς του: αρχιτεκτονικά και βιομηχανικά σχέδια, έπιπλα και φωτιστικά, περιοδικά, καθώς και οι σύντομες ενασχολήσεις του με την υαλοτεχνία, τα κεραμικά, τη δημιουργία σε μέταλλο. Παρουσιάζονται, παράλληλα, αναπαραστάσεις/ανακατασκευές κάποιων από τους πιο γνωστούς εσωτερικούς χώρους που διακόσμησε ο Πόντι.
   
Η κύρια αίθουσα του παρισινού μουσείου έχει διαχωριστεί σε πέντε τμήματα, όπου παρουσιάζονται οι παραγγελίες στον Πόντι, έπιπλα, φωτιστικά και υφάσματα και αρχιτεκτονικά πρότζεκτ.

Σε διπλανή αίθουσα, οι συνεργασίες του με κατασκευαστές όπως οι Richard Ginori, Christofle και Fontana Arte, αλλά και με τεχνίτες.

Δείτε μερικά έργα του Gio Ponti:


   
Έξι δωμάτια - σε άλλη διπλανή αίθουσα - συμπληρώνουν την έκθεση με πλήρεις αναπαραστάσεις δουλειάς του. Κάθε ένα είναι αφιερωμένο σε διαφορετική περίοδο της δραστηριότητάς του. Μεταξύ αυτών, το L' Ange Volant που χτίστηκε το 1926 έξω από το Παρίσι, το κτήριο Montecatini του Μιλάνου μία δεκαετία αργότερα και η Μεγάλη Αίθουσα στο Palazzo Bo που αποτελεί μέρος του Πανεπιστημίου της Πάντοβα. Αυτές τις ανακατασκευές κλείνει η τριάδα οικία του Τζίο Πόντι στη Via Dezza στο Μιλάνο, Villa Planchart στο Καράκας (την πρωτεύουσα της Βενεζουέλας) και «το λευκό και μπλε εσωτερικό του ξενοδοχείου Parco Dei Principi στο Σορέντο, τη δεκαετία του '60.
   
Συνεργάτης της έκθεσης, η ιταλική επιπλοποιία Molteni&C επανακυκλοφόρησε 14 από τα κλασικά έπιπλα του Τζίο Πόντι, ακολουθώντας πιστά τα σχέδια από το αρχείο του.

Μεταξύ αυτών, και το πιο γνωστό ίσως ντιζάιν του Πόντι: η καρέκλα Superleggera (Υπερ-ελαφριά), ένας απλός ξύλινος σκελετός με κάθισμα από πλεγμένο ρατάν, που ζυγίζει μόλις 1,7 κιλά!

Ετικέτες Τέχνη