ΕΥΖην

Γίνε πιο ευτυχής σε μόλις 5' (και θα εκπλαγείς με τη διάρκεια)


 Ακούγοντας τη λέξη «ευτυχία», πιθανώς στο νου σας να έρχεται μια δια βίου αναζήτηση νοήματος, σκοπού και πληρότητας. Όντως, μπορεί να χρειάζεται χρόνια επίμονης προσπάθειας για να μεταμορφώσουμε τη ζωή μας και την αίσθησή μας γι’ αυτή. Στο μεταξύ όμως, δε χρειάζεται να παραβλέπουμε και ορισμένες –επιστημονικά δοκιμασμένες- στρατηγικές, που έχει αποδειχθεί ότι παρέχουν μία άμεση «ένεση» ευτυχίας, με τη διάρκεια της οποίας μάλιστα ίσως και να εκπλαγείτε. Και παρότι η ώθηση αυτή είναι «μικρή», εάν αξιοποιείς αυτές τις δράσεις τακτικά, με τον καιρό γίνονται «συνήθειες ευτυχίας», που σε ενεργοποιούν όλο και περισσότερο στην επιθυμητή κατεύθυνση.

Και ορίστε οι πιο απλές, τις οποίες μπορείς να χρησιμοποιήσεις άμεσα:

1. Κάνε μερικά γρήγορα πηδηματάκια επιτόπου

Είναι γνωστό ότι η αερόβια άσκηση βελτιώνει τη διάθεση. Το 2005 ερευνητές από το Chicago State University και το University of Minnesota ανέλυσαν 158 διαφορετικές έρευνες που είχαν γίνει από το 1979 έως το 2005. Διαπίστωσαν ότι το αποτέλεσμα της αερόβιας άσκησης είναι σταθερά θετικό και ιδιαίτερα αισθητό όταν κάποιος ξεκινά την άσκηση ενώ αισθάνεται κάπως «πεσμένος».

Σε πιο πρόσφατη μελέτη, ερευνητές στο Halmstad University της Σουηδίας ανέλυσαν 15 διαφορετικές έρευνες και διαπίστωσαν ότι η φυσική άσκηση μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματική αγωγή για την ήπια και μέτριου βαθμού κατάθλιψη.

Το σώμα και ο νους είναι αδιαχώριστα. Πηδηματάκια για δύο λεπτά μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά.

2. Τηλεφώνησε σε έναν «δικό σου» άνθρωπο

Οι θετικές κοινωνικές επαφές είναι ένας από τους θεμέλιους λίθους της ευτυχίας και της υγείας. Η συζήτηση με έναν φίλο μπορεί να έχει μία θετική επίδραση διαρκείας, αυξάνοντας την ενέργειά σου και καλλιεργώντας τα κίνητρά σου. Εάν έχεις γύρω σιυ αυτή τη στιγμή κάποιον άνθρωπο που εκτιμάς, πήγαινε προς το μέρος του και μίλησέ του. Ή απλώς σήκωσε το τηλέφωνο και πες ένα «γεια».

3. Γράψε τρία πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων

Πολλοί άνθρωποι διατηρούν ένα ημερολόγιο, όπου γράφουν τα πράγματα για τα οποία αισθάνονται ευγνώμονες (και στο ελληνικό Facebook υπάρχει η ομάδα «Σήμερα ευχαριστώ για…»). Αυτή η απλή άσκηση του να αναγνωρίζεις την καλή σου τύχη, κατονομάζοντας τρία καλά πράγματα, έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει ένα άμεσο και σημαντικής διάρκειας αποτέλεσμα ευτυχίας. Σε μελέτη του 2012 οι ψυχολόγοι Stephen Schueller και Acacia Parks δοκίμασαν αυτή τη στρατηγική και βρήκαν ότι τα οφέλη διαρκούν έως και έξι μήνες! Μία μικρή ώθηση ευτυχίας για έξι μήνες, έχοντας αφιερώσει μόλις πέντε λεπτά για να γράψεις. Καλό, έτσι;

4. Φαντάσου το καλύτερο δυνατό σενάριο

Οι έρευνες σταθερά δείχνουν, ότι με το να φαντάζεσαι τον «καλύτερο δυνατό εαυτό σου» σε κάνει σημαντικά πιο αισιόδοξο, επιφέροντας μια σειρά από θετικά συναισθήματα. 

Πάρε λίγα λεπτά για να φανταστείς και να γράψεις το καλύτερο πιθανό ρεαλιστικό σενάριο για εσένα για τους επόμενους μήνες ή χρόνια. Ίσως εκπλαγείς όταν ανακαλύψεις πόσο φωτεινό μπορεί να είναι αυτό το πιθανό μέλλον σου.

5. Θέσε μία πρόθεση για την ημέρα

Θέτοντας μία πρόθεση για την ημέρα σου, παίρνεις το τιμόνι της. Από αυτή τη θέση μπορείς εσύ να λάμβάνεις συνειδητά αποφάσεις, αντί να αντιδράς σε εισερχόμενες απαιτήσεις. Ίσως δε μπορείς να κάνεις «το δικό σου» πάντα, αλλά απλώς το να έχεις επίγνωση του τι επιθυμείς να κάνεις, θα σου δώσει μία αίσθηση σκοπού και μία ευκαιρία να έχεις συνέπεια στον τρόπο που αλληλεπιδράς με τον κόσμο.

Μιας και έφτασες μέχρι εδώ, στο τέλος αυτού του κειμένου, ποια είναι η πρόθεσή σου για σήμερα; 

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις