Διεθνή

Ο Ερντογάν κλιμακώνει την ένταση: Νέες γεωτρήσεις του Γιαβούζ νότια της Κύπρου


Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως "το πλοίο μας Yavuz έφτασε στην περιοχή άδειας G, στο νότιο τμήμα του νησιού, για να πραγματοποιήσει την τρίτη δραστηριότητά του γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο" και προσθέτει πως "και οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα" καθώς είναι "συνιδιοκτήτες" του νησιού.

Όπως μεταφέρει το κυπριακό Alpha News Live, το πλωτό γεωτρύπανο, βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση. Κατέπλευσε στην κυπριακή ΑΟΖ στις οκτώ το βράδυ του Σαββάτου 18 Ιανουαρίου, προκειμένου να κάνει εργασίες στο νοτιότερο άκρο του τεμαχίου 8 στα σύνορα με το τεμάχιο 12.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Λευκωσία κατάφερε να χαρτογραφήσει την πορεία του πλοίου από τον απόπλου του, από το λιμάνι της Μερσίνας ως τον κατάπλου στην κυπριακή ΑΟΖ, παρά το γεγονός ότι είχε απενεργοποιήσει το στίγμα του προς τα ραντάρ. Μέσω ασυρμάτου οι αξιωματικοί του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λάρνακας ενημέρωσαν το πλήρωμα του τουρκικού σκάφους ότι βρίσκεται παράνομα σε περιοχή δικαιοδοσίας και ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας και κάλεσαν να αποχωρήσει άμεσα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας και των ευρωπαϊκών και διεθνών κανονισμών.

Χθες έγινε γνωστό πως στις Βρυξέλλες, υπάρχει πλάνο για περικοπή των ενταξιακών κονδυλίων προς την Τουρκία, λόγω της διένεξης με την Ελλάδα και την Κύπρο, όσον αφορά τις ενεργειακές έρευνες, αλλά και λόγω της τουρκικής ανάμειξης στη Συρία - χωρίς ωστόσο να επηρεάζονται τα κονδύλια που λαμβάνει στο πλαίσιο της Συμφωνίας με την ΕΕ για τους πρόσφυγες. Πρόκειται για ένα ποσό 336 εκατομμυρίων ευρώ.