ΕΥΖην

"ΓΙΑΒΟΛ!": Οι αθέατες όψεις του δωσιλογισμού και οι πολεμικές αποζημιώσεις - Το βιβλίο - ορόσημο του Γ. Χαρβαλιά


Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο

Η ανοιχτή πληγή των πολεμικών αποζημιώσεων, οι απαράγραπτες ελληνικές αξιώσεις, η στερεότυπη  απάντηση «περασμένα-ξεχασμένα» διαδοχικών γερμανικών κυβερνήσεων και η συγκαταβατική στάση  των αντίστοιχων ελληνικών αποτελούν ένα σκοτεινό κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών. Ένα κεφάλαιο όμως που πρέπει να μνημονεύεται και να συζητείται, ως ελάχιστος φόρος τιμής σε μια ολόκληρη γενιά Ελλήνων που σημαδεύτηκε ανεξίτηλα από την τραυματική εμπειρία της Κατοχής. 

Ο καταξιωμένος δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής Γιώργος Χαρβαλιάς ανοίγει αυτό το κεφάλαιο,  παραδίδοντας στο αναγνωστικό κοινό ένα βιβλίο που ρίχνει άπλετο φως στην άγνωστη ελληνογερμανική ιστορία.

Πρόκειται για μια αποκαλυπτική, αλλά και συγχρόνως  ανατρεπτική δημοσιογραφική έρευνα που «φρεσκάρει»  τη μνήμη μέσα από καθηλωτική αφήγηση, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα και τις αθέατες πτυχές των ελληνογερμανικών σχέσεων: Τη μεγάλη ληστεία στη διάρκεια της Κατοχής και το όργιο παρασκηνιακών πιέσεων  προκειμένου οι ελληνικές κυβερνήσεις να οδηγηθούν σε παραίτηση από τις νόμιμες αξιώσεις για πολεμικές επανορθώσεις. 

Στις σελίδες του «Γιαβόλ! Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια», ο Γιώργος Χαρβαλιάς, με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο γραφής, «άμεσο, αιχμηρό, χωρίς αναστολές  και καθωσπρεπισμούς», όπως επισημαίνει και ο πρώην  πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, που προλογίζει  την έκδοση, αναψηλαφεί με τόλμη τις πιο ευαίσθητες  σελίδες των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, από την εποχή του Όθωνα μέχρι τις μέρες μας.  

Με ιστορική τεκμηρίωση που συνοδεύεται από πλούσια  φωτογραφικά παραρτήματα, καταρρίπτει προσφιλείς  μύθους και στερεότυπα για το πρόσωπο της «καλής»  δημοκρατικής Γερμανίας που εξαγνίστηκε σε χρόνο  εξπρές, χωρίς ποτέ να έχει εγκαταλείψει τις ηγεμονικές  της βλέψεις. Ταυτόχρονα, όμως, αναδεικνύει έξοχα την ελληνική περίπτωση φωτίζοντας τις αθέατες όψεις του δωσιλογισμού και τους λόγους που υποχρέωσαν τις  μεταπολεμικές ελληνικές κυβερνήσεις σε μια πολιτική… καλπάζουσας αμνησικακίας απέναντι στους ολετήρες  της Κατοχής. 

Στο βιβλίο «Γιαβολ! Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια», εκτός από διαπιστώσεις, ο αναγνώστης θα βρει και  εξηγήσεις.«Κάποιοι από εσάς θα μάθετε πράγματα  που ούτε μπορούσατε να φανταστείτε. Θα απορήσετε, ίσως ακόμη και να θυμώσετε. Σημασία έχει όμως η  επίγνωση προς τα πού βαδίζουμε», γράφει ο Γιώργος  Χαρβαλιάς, τονίζοντας ότι από τη στιγμή που δεν έχει  ρυθμιστεί ούτε η μεγαλύτερη συμβατική υποχρέωση της  Γερμανίας, το Αναγκαστικό Δάνειο, είναι αδιανόητο να  μιλάμε για «περασμένα-ξεχασμένα». 

Και αυτή είναι ίσως η ανεκτίμητη συνεισφορά του βιβλίου του: Ότι προτάσσει και αναδεικνύει την οφειλή. Το υλικό χρέος για τη βιβλική καταστροφή της χώρας στην Κατοχή που εξακολουθούν να μην αποδίδουν οι Γερμανοί  και το ηθικό χρέος των ελληνικών κυβερνήσεων που αποφεύγουν να απαιτήσουν το αυτονόητο…

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις