Χρηστικά

Γιατί «τρέχουν» οι μεταβιβάσεις ακινήτων σε 3.792 περιοχές της χώρας


Ζεσταίνεται η αγορά των ακινήτων, μετά από 11 χρόνια ακινησίας, λόγω ανάπτυξης και αντικειμενικών τιμών

Αύξηση των μεταβιβάσεων ακινήτων σε 3.792 οικιστικές ζώνες της χώρας, καταγράφει με ικανοποίηση το υπουργείο Οικονομικών. Σε συνδυασμό και με την άνοδο της οικοδομικής δραστηριότητας, που ξεκίνησε από το 2017, η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι η κτηματαγορά ξυπνάει από τον λήθαργο που είχε βυθιστεί από το 2007.

Σε ότι αφορά στις μεταβιβάσεις ακινήτων παρατηρείται έντονη κινητικότητα στους τελευταίους μήνες ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες που ανακοινώθηκαν τον περασμένο Ιούνιο, ίσχυσαν από φέτος μόνο για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ ενώ για όλες τις άλλες συναλλαγές ισχύουν από την 1-1-2019.

Αυτό σημαίνει ότι οι φόροι μεταβίβασης των ακινήτων, επί συναλλαγών που θα πραγματοποιηθούν μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2018, θα γίνουν με τις παλαιές τιμές, ενώ από την 1η-1-2019 οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα γίνονται με τις νέες τιμές.

Όπως έχει επισημάνει το Σin, είναι η πρώτη φορά που οι ενδιαφερόμενοι πωλητές και αγοραστές ακινήτων και γενικά η κτηματαγορά, γνωρίζουν σε ποιες τιμές θα μεταβιβάσουν τα ακίνητα, μέχρι το τέλος του 2018 όσο και μετά την 1η Ιανουαρίου 2019, που θα ισχύσουν οι νέες τιμές. Οι προηγούμενες αναπροσαρμογές των αντικειμενικών τιμών (η τελευταία έγινε τον Μάρτιο του 2007) ήταν ξαφνικές, υπό την έννοια ότι ήταν γνωστό ότι επίκειται αναπροσαρμογή των τιμών, αλλά δεν ήταν γνωστές ποιες θα ήταν οι νέες τιμές εφορίας των ακινήτων. Έτσι, από τη μία μέρα στην άλλη, η φορολογία μεταβίβασης των ακινήτων και γενικά όλοι οι φόροι και τα τέλη αυξάνονταν, γιατί μέχρι τότε, οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων ακολουθούσαν ανοδική πορεία και δεν υπήρχαν μειώσεις.

Φέτος όμως, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική, καθώς οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές και πωλητές ακινήτων γνωρίζουν τις ισχύουσες αλλά και τις νέες τιμές και προγραμματίζουν ανάλογα.

Οι νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, θα είναι, από την 1-1-2019, αυξημένες σε ορισμένες περιοχές, αλλά σε άλλες περιοχές θα είναι μειωμένες και σε άλλες είναι αμετάβλητες. Συγκεκριμένα:

  • Στις 3.792 ζώνες όπου οι τιμές αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου 2019, όσοι πρόκειται να προβούν σε αγορά ή πώληση ακινήτου, συμφέρει η ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2018, ώστε να προλάβουν τις νέες τιμές και την αύξηση του φόρου μεταβίβασης.
  • Στις 2.122 ζώνες, στις οποίες οι τιμές θα μειωθούν από την 1-1-2019, συμφέρει η αναβολής της όποιας δικαιοπραξίας επί ακινήτων, ώστε αυτή να γίνει από το 2019 με βάση τις νέες τιμές, που θα είναι μειωμένες, και άρα θα είναι μειωμένος και ο φόρος μεταβίβασης.
  • Στις 4.302 ζώνες, όπου οι τιμές θα παραμείνουν αμετάβλητες και μετά την 1-1-2019, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ως προς την επιλογή του χρόνου διενέργειας της συναλλαγής, καθώς αυτή θα γίνει με τον ίδιο φόρο είτε εντός του 2018 είτε το 2019.

Πού «τρέχουν» οι μεταβιβάσεις

Η αναμονή των αυξημένων αντικειμενικών αξιών στις 3.792 ζώνες, της χώρας, έχει πυροδοτήσει κύμα μεταβιβάσεων ακινήτων, ώστε να προλάβουν τις νέες αυξημένες τιμές και τον φόρο μεταβίβασης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα έσοδα του προϋπολογισμού από τη φορολογία μεταβιβάσεων ακινήτων κατά το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2018, παρουσιάζουν αύξηση κατά 40,8% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τους φόρους στις μεταβιβάσεις και συγκεντρώσεις κεφαλαίων (που αφορούν κυρίως αγοραπωλησίες ακινήτων) έφτασαν τα 204,63 εκατ. ευρώ, από 145,3 εκατ. ευρώ, πέρυσι.

Τον μήνα Ιούλιο (τον επόμενο μήνα από την ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών) οι εισπράξεις από τους φόρους μεταβίβασης αυξήθηκαν κατά 50,5% και ανήλθαν σε 24,59 εκατ. ευρώ έναντι 16,33 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2017.

Άλλωστε η εξήγηση που δίνει η ΑΑΔΕ αναφέρει ότι «η αύξηση στα έσοδα από το φόρο μεταβίβασης είναι πιθανόν να οφείλεται στην αναμενόμενη μεταβολή των αντικειμενικών αξιών που δύναται να οδήγησε πλήθος υποψήφιων αγοραστών ακινήτων στην ταχύτερη ολοκλήρωση των αγορών τους πριν την εφαρμογή των νέων τιμών ζώνης».

Διαβάστε επίσης