Αγορές

Γιατί βούλιαξαν μετοχές και ομόλογα- Τράπεζες -8,2%!


Μόνον 7 μέρες κράτησε η ευφορία στο χρηματιστήριο και στην αγορά ελληνικών ομολόγων, που «πήραν φωτιά» μετά τις ευρωεκλογές και την προαναγγελία εθνικών εκλογών. Τις προσδοκίες για παρατεταμένο ράλι διαδέχονται ο προβληματισμός και η αβεβαιότητα, ενώ τον αγοραστικό πυρετό ακολουθούν εσπευσμένες ρευστοποιήσεις προς διασφάλιση κερδών.

Οι τραπεζικές μετοχές «βούλιαξαν» σήμερα στο ΧΑ, υπό την πίεση ρευστοποιήσεων κατά κύματα και ο κλαδικός τους δείκτης βυθίστηκε στο -8,24%. «Στην πρέσα» και τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, με τις τιμές τους να υποχωρούν και τις αποδόσεις τους να ανεβαίνουν περίπου κατά 6 μονάδες βάσης.

Η διόρθωση στο χρηματιστήρια ήταν αναμενόμενη, μετά από 7 ημέρες εντυπωσιακής ανόδου που πρόσθεσε +15% στον ΓΔ και περίπου 24% στον τραπεζικό δείκτη. Το απροσδόκητο και ανησυχητικό είναι η παρατηρούμενη αλλαγή κλίματος. Η ξαφνική μεταστροφή οφείλεται σε τρεις παράγοντες:

• Στην  αναζωπύρωση των ανησυχιών ότι από τις επικείμενες εκλογές δεν θα προκύψει αυτοδυναμία, ενώ ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού θα είναι εξαιρετικά δυσχερής, καθώς το ΚΙΝ.ΑΛ αλλάζει γραμμή πλεύσης μετά την αποπομπή Βενιζέλου

• Σε ενδείξεις-πληροφορίες-διαρροές ότι οι Ευρωπαίοι δανειστές σκληραίνουν τη στάση τους και θα ασκήσουν πιέσεις στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείαςχρηματιστηριακή αγορά  αλλάζει κατεύθυνση, μπαίνοντας σε τροχιά διόρθωσης

• Στα  στοιχεία για τις επιδόσεις της οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο, που δείχνουν ότι η ανάπτυξη επιβραδύνεται και ότι ο προβλεπόμενος ετήσιος ρυθμός δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί

  Αλλαγή κλίματος

Σε μια αγορά ώριμη για διόρθωση, τα στοιχεία αυτά ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει η «κάθοδος» και αναμενόμενη πτώση να προσλάβει απροσδόκητες διαστάσεις. Το ανησυχητικό είναι ότι η διόρθωση συνοδεύεται από μεγάλο όγκο συναλλαγών και υψηλό τζίρο.

Οι βραχυχρόνιες προοπτικές στο χρηματιστήριο γίνονται πλέον εξαιρετικά αβέβαιες. Η υπερπροσφορά αναμένεται ότι θα συνεχισθεί στις επόμενες συνεδριάσεις, ενώ η μεταβλητότητα θα αυξάνεται, καθώς υπάρχει ακόμη ζήτηση από μακροχρόνιους επενδυτές, ενώ τα funds του short selling θα προσπαθούν να κλείσουν κάποιες θέσεις

Πάντως η σημερινή εικόνα της αγοράς δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας. Οι πωλητές επικράτησαν κατά κράτος και οι βασικοί δείκτες τερμάτισαν κοντά στα χαμηλά ημέρας.

 Η συνεδρίαση - Μετοχές και δείκτες

Ο Γενικός Δείκτης πήγε -3,07% στις 811,13 μονάδες και έκλεισε  στις 813,33 με απώλειες 2,81%. 

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 2,18%, τερματίζοντας στις 2.083,45 μονάδες. Οι απώλειες του περιορίστηκαν λόγω ανόδου της Coca-Cola (+2%), που συμμετέχει με μεγάλο ποσοστό στη σύνθεσή του.

Ο τραπεζικός βυθίστηκε στο -8,24%, έχοντας γράψει χαμηλό ημέρας -8,90%. Με θετικό πρόσημο στον κλάδο μόνον η Attica Bank (+6%). Πειραιώς -11,2%, Εθνική –και Alpha -8%,  Eurobank -7,5%.

Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips μόνον 4 μετοχές διατήρησαν θετικό πρόσημο: Cenergy +3,6%,  Coca-Cola +2%, Σαράντης +0,6%, Τιτάν +0,1%

Με τις μεγαλύτερες απώλειες Ελλάκτωρ -3%, ΑΔΜΗΕ και ΕΧΑΕ -2,7%, ΟΠΑΠ -2,5%, ΔΕΗ και Motor Oil -2%, Jumbo και ΕΛΠΕ  -1,3%.

Διαβάστε επίσης