Επιχειρήσεις

Γιατί «τρέχουν» Νηρέας και Σελόντα


Εντυπωσιάζουν με τις αποδόσεις οι μετοχές των Νηρέα και Σελόντα οι οποίες μέσα στο 2016 έχουν υπεραποδόσει.  Με άνοδο 200% από την 1η Ιανουαρίου η μετοχή της Σελόντα και με αποτίμηση που ξεπέρασε τα 50,8 εκατ. ευρώ την στιγμή που έχει καθαρή θέση 3,5 εκατ. και οφείλει 34 φορές τα ίδια κεφάλαιά της... Σήμερα συνεχίζει το ράλι στο +9,64% στα 0,273 ευρώ.

Με άνοδο 253,16% φέτος, η μετοχή του Νηρέα η οποία «καλπάζει»  στον αφρό. Να σημειωθεί ότι στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης συμμετέχουν η Τράπεζα Πειραιώς με 33,1%, η Alpha Bank με 20,84%, η Eurobank με 16,04% και η Εθνική Τράπεζα με 5,95%.

Η εντυπωσιακή άνοδος των δύο μετοχών έχει κινητοποιήσει τα αντανακλαστικά των trader που βλέπουν να υπάρχει κιντικότητα στον κλάδο και πιθανώς επιχερηματικές εξελίξεις. Πρόσφατα ένα μεγάλο deal ήρθε να ταράξει τα «λιμνάζοντα ύδατα» στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργείων, ο οποίος μπαίνει σε τροχιά ανάκαμψης μετά από πολλά χρόνια σοβαρής κρίσης και προβλημάτων. Μία ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρία  με ηγετική παρουσία στην Ελλάδα και την Ισπανία, η Ανδρομέδα πουλήθηκε στο αμερικανικό επενδυτικό γκρουπ  Amerra Capital Management.

Η Ανδρομέδα δραστηριοποιείται στην παραγωγή γόνου, στην ιχθυοκαλλιέργεια και σε προϊόντα προστιθέμενης αξίας. Eίναι η μόνη εταιρία που παράγει λαβράκι και τσιπούρα στη Μεσόγειο. Έχει πρόσβαση σε πάνω από 120 εκατομμύρια καταναλωτές σε 48 χώρες. Τα προϊόντα της πωλούνται σε όλη την Ευρώπη και εξάγονται στις ΗΠΑ και την περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η Amerra Capital Management, LLC, με έδρα στη Νέα Υόρκη, διαχειρίζεται επενδυτικά κεφάλαια άνω των 1,5 δισ. δολάρια με έμφαση στην αγροτική οικονομία. Δεν είναι λίγοι οι παράγοντες της αγοράς που εκτιμούν ότι είναι πιθανό να αναβιώσει το σενάριο του «εθνικού πρωταθλητή» στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργείων που είχε προσπαθήσει ο Γεωργιανός Kakha Bendukidze, βασικός μέτοχος του Lineus Fund με παρουσία στις εταιρίες ΔΙΑΣ, Σελόντα.

Εξάλλου πριν από λίγα χρόνια ο μεγαλοεπενδυτής Wilbur Ross που είναι ένας εκ των νέων μετόχων της Eurobank,  σε συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά είχε καταθέσει πρόταση  σύμφωνα με την οποία είχε την πρόθεση να χρηματοδοτήσει τον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, με την προϋπόθεση οι τρεις εταιρίες του κλάδου θα ενοποιηθούν.

Στόχος του κ. Ross ήταν η νέα εταιρία που θα συσταθεί να μπορεί να πραγματοποιεί σημαντικές εξαγωγές και να αποπληρώνει τα δάνειά της. Το νέο σχήμα θα μπορούσε να εισαχθεί εκ νέου στο χρηματιστήριο και να προσελκύσει διεθνή κεφάλαια.

Όπως όλα δείχνουν βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι διεργασίες  στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών  με το τοπίο να δείχνει να ξεκαθαρίζει και τις εταιρίες να ετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα. Ήδη τον τελευταίο καιρό υπάρχουν συνεχή ραντεβού των διοικήσεων των εταιριών με τις τράπεζες που κρατούν τα «κλειδιά» λόγω του μεγάλου δανεισμού των εισηγμένων.