Πολιτική

Γιατί πρέπει να διαβάζετε πριν πάτε για ύπνο


Καθώς χρόνο με το χρόνο η σχέση μας με την τεχνολογία γίνεται ολοένα και στενότερη, ηρθε να αντικαταστήσει μερικές άλλες βασικές μας συνήθεις, όπως η ανάγνωση ενός βιβλίου. 

Πλέον, τα μάτια μας επιδίδονται σε ένα διαρκές, καθημερινό πινγκ - πονγκ, από τα posts στο facebook μέχρι τα εταιρικά μας email. 

Κάθε μέρα ερχόμαστε σε επαφή με εκατομμύρια πληροφορίες, ωστόσο σχεδόν ποτέ δεν αφομοιώνουμε αυτά που διαβάζουμε.

Εντύπωση προκαλούν τα ευρήματα ερευνών που υποστηρίζουν ότι ο μέσος όρος ανάγνωσης ενός άρθρου στο διαδίκτυο είναι 15 δευτερόλεπτα.   

Το 2014, το ερευνητικό κέντρο Pew αποκάλυψε πως το 1/4 των ενηλίκων Αμερικανών δεν διάβασε ούτε ένα βιβλίο την προηγούμενη χρονιά, κάτι που είναι πραγματικά λυπηρό δεδομένου ότι είναι γνωστό πως όσοι διαβάζουν με συχνότητα, παρουσιάζουν σημαντικά βελτιωμένη μνήμη και πνευματικές ικανότητες σε όλα τα στάδια της ζωής τους. Γίνονται ακόμη καλύτεροι δημόσιοι ομιλητές, σκέφτονται καλύτερα και σε γενικές γραμμές, είναι καλύτεροι ως άνθρωποι.   

Το διάβασμα ενός βιβλίου πριν από τον ύπνο βοηθάει εξαιρετικά στην καταπολέμηση της αϋπνίας: Μια μελέτη του 2009, από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Sussex έδειξε ότι έξι λεπτά ανάγνωσης μειώνουν το άγχος κατά 68% (είναι πιο χαλαρωτικό για τον οργανισμό απ' ότι η μουσική ή ένα φλιτζάνι τσάι), ανοίγουν το μυαλό και ετοιμάζουν το σώμα για τον ύπνο.   Η αιτιολογία, λέει η ψυχολόγος και συγγραφέας της μελέτης Dr David Lewis βασίζεται στο γεγονός πως ένα βιβλίο είναι «κάτι περισσότερο από μία απόδραση από την καθημερινότητα, εμπλέκει και ενεργοποιεί τη φαντασία», κάτι που «μας οδηγεί σε μία τελείως διαφορετική συνειδησιακή κατάσταση».   

Δεν έχει καμία σημασία αν η επιλογή σας είναι ένα βιβλίο του James Patterson ή του James Joyce, αν είναι μυθοπλασία ή βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, αρκεί να σας προκαλεί το ενδιαφέρον.   Γιατί όταν το μυαλό περιπλανιέται μέσα σε ένα σύμπαν κατασκευασμένο από λέξεις, η ένταση εξατμίζεται και το σώμα χαλαρώνει, ανοίγοντας το δρόμο για τον ύπνο.