Διεθνή

Γιατί η Νικαράγουα διέκοψε διπλωματικές σχέσεις με την Ολλανδία


Η Νικαράγουα διέκοψε χθες, Παρασκευή, τις διπλωματικές σχέσεις με την Ολλανδία, σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας αυτής της κεντρικής Αμερικής.

Η κυβέρνηση της Νικαράγουας έλαβε αυτή την απόφαση επειδή η «παρεμβατική και νεοαποικιακή» ευρωπαϊκή χώρα «προσέβαλε και συνεχίζει να προσβάλλει νικαραγουανές οικογένειες», αναφέρεται στη δήλωση.

Ο πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγα δήλωσε χθες, Παρασκευή, το βράδυ πως «δεν θέλει πλέον σχέσεις με την παρεμβατική κυβέρνηση» της Ολλανδίας, αφού η ολλανδή πρεσβευτής ανακοίνωσε πως η χώρα της δεν θα χρηματοδοτήσει τελικά την κατασκευή ενός νοσοκομείου, την οποία επρόκειτο να χρηματοδοτήσει στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο χωρών.

«Έξω!», αναφώνησε ο Ορτέγα μιλώντας για την πρεσβευτή της Ολλανδίας Κριστίν Πιρέν, διαπιστευμένη στην κυβέρνηση της Μανάγκουας, αλλά με έδρα την Κόστα Ρίκα.

Η πρεσβευτής συνάντησε την Πέμπτη τον νικαραγουανό υπουργό Εξωτερικών Ντένις Μονκάντα για να του ανακοινώσει την απόφαση της κυβέρνησής της.

Χθες, Παρασκευή, επέστρεψε στην Κόστα Ρίκα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα νικαραγουανοί αξιωματούχοι είχαν χαρακτηρίσει «ανεπιθύμητο πρόσωπο» τον πρεσβευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είχαν επίσης δηλώσει πως η χώρα δεν θα δεχθεί τον νέο πρεσβευτή των ΗΠΑ, τροφοδοτώντας εντάσεις ανάμεσα στον πρόεδρο Ντανιέλ Ορτέγα και τη διεθνή κοινότητα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις