Πολιτική

Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει μόνο 5 γυναίκες


Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αυτή με την μικρότερη εκπροσώπηση γυναικών την τρέχουσα δεκαετία, μετά από εκείνες των Παπαδήμου το 2011 και Σαμαρά το 2012 που είχαν μόλις δύο! Στα 51 μέλη του υπουργικού συμβουλίου, 5 είναι γυναίκες, ποσοστό γύρω στο 10%.

Το γεγονός προκάλεσε αίσθηση και στο εξωτερικό, αν κρίνουμε από τις ερωτήσεις που υπέβαλε για το θέμα η δημοσιογράφος Ζεϊνάμπ Μπεντάουι του BBC στην πρώτη μετεκλογική συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η δημοσιογράφος ρώτησε τον πρωθυπουργό αν στηρίζει την ισότητα των φύλων, δεδομένου ότι η κυβέρνησή του έχει μόλις 5 γυναίκες, για να λάβει την  απάντηση:«Δυστυχώς δεν έχουμε και τόσο πολλές γυναίκες που να ενδιαφέρονται να μπουν στην πολιτική».
«Σοβαρά μιλάτε σε όλη αυτή τη χώρα με τις υπέροχες γυναίκες;», επέμεινε η Βρετανίδα δημοσιογράφος.

Ο πρωθυπουργός δικαιολογήθηκε αναφέροντας: «Το 40% των υποψηφίων μας ήταν γυναίκες κάτι το οποίο είναι ένα βήμα μπροστά, αλλά αν δείτε τη σύνθεση του κοινοβουλίου δεν έχουμε 40% γυναίκες».

Στη συνέχεια δε, έδωσε την εξήγηση της πενιχρής συμμετοχής γυναικών στην κυβέρνησή του: «Ρώτησα πολλές και ήταν πιο διστακτικές να συμμετέχουν. Δεν είμαι χαρούμενος για αυτό. Πιστεύω ότι αυτές που έχουμε θα κάνουν φανταστική δουλειά και θα βοηθήσουμε και άλλες να μπουν στην πολιτική», με τη δημοσιογράφο να σχολιάζει: «αυτός είναι ένας τομέας που πρέπει να υπάρξει βελτίωση».

Σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες μέρες,  μία βουλευτής στην οποία προτάθηκε υπουργείο, το Τουρισμού, που είχε και παλαιότερα, αλλά δεν αποδέχθηκε την πρόταση, ζητώντας και το υπουργείο Πολιτισμού, είναι η Όλγα Κεφαλογιάννη.

Γ.Δ. 

Διαβάστε επίσης