Διεθνή

Γιατί η Γαλλία;


Υπάρχει μια σειρά αιτίων που καθιστούν την Γαλλία τόσο ευάλωτη απέναντι σε  τρομοκρατικές επιθέσεις. Από τη μία η Γαλλία ανήκει στις ευρωπαϊκές χώρες με τη μεγαλύτερη εμπλοκή στη διεθνή μάχη κατά του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Συρία.

Κατά δεύτερον, δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι η Γαλλία εξαιτίας του αποικιακού παρελθόντος της, έχει μεγάλη μουσουλμανική κοινότητα με διπλή υπηκοότητα, δηλαδή γαλλική και της εκάστοτε χώρας καταγωγής. Ο έλεγχος τέτοιων ατόμων είναι πολύ δύσκολος για τις γαλλικές αρχές. Δεν χρειάζονται βίζα για να εξέλθουν, να εισέλθουν και να παραμείνουν στην Γαλλία όπως άλλοι Σύροι, Τυνήσιοι και Αλγερινοί.

Υπάρχουν και εσωτερικοί λόγοι, αναφέροντας τον πολύ αυστηρό διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας στη Γαλλία, γεγονός που κατά την ίδια, συνέβαλε στο να διαφύγει από την προσοχή του κράτους το τί συμβαίνει στις μουσουλμανικές κοινότητες της χώρας. Σε όλα αυτά είναι και οι αιτίες που σχετίζονται με την οικονομική και κατ’ επέκταση την κοινωνική κατάσταση στη χώρα. Η  Γαλλία έχει πολύ υψηλή ανεργία αυτήν τη στιγμή. Περίπου το 10% των πολιτών είναι άνεργοι. Ωστόσο, η κατάσταση είναι σοβαρή, δεδομένου ότι γνωρίζουμε πως το 46% των νέων με μεταναστευτική καταγωγή, πλήττονται από ανεργία και ως εκ τούτου από έλλειψη προοπτικής. Αυτό συνιστά εν δυνάμει λόγο ριζοσπαστικοποίησης στο εσωτερικό της χώρας. Τέλος, η συνεργασία των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών παραμένει ανεπαρκής. Τα κενά που δημιουργούνται έτσι, έχουν όπως βλέπουμε και από τις επιθέσεις, συχνά καταστροφικές συνέπειες.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις