Τράπεζες

Γιατί καρατομήθηκε ο καραμανλικός Γ. Μουρμούρας από την ΤτΕ 


Το υπουργικό συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρίαση την Παρασκευή (31/7) επισφράγισε την αναμενόμενη, για τους γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα στην Τράπεζα της Ελλάδας, καρατόμηση του υποδιοικητή της Γιάννη Μουρμούρα, μολονότι είναι «σαρξ εκ της σαρκός» της κυβερνώσας παράταξης. 

Η αντίστροφη μέτρηση για την μη ανανέωση της θητείας του πρώην υφυπουργού Οικονομικών (2011-2012) ουσιαστικά ξεκίνησε με τον διορισμό του Γιάννη Στουρνάρα για μιά νέα 6ετία στη θέση του διοικητή της ΤτΕ, τον περασμένο Ιούνιο. 

Κι αυτό καθώς η συνύπαρξη των δύο ανδρών στη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας ήταν κατά το μεγαλύτερο διάστημα ....ταραχώδης. Ο Γιάννης Μουρμούρας έχοντας και πολιτικό βάρος (διετέλεσε και διευθυντής του Οικονομικού του Γραφείου πρωθυπουργού, επί Αντ. Σαμαρά, 2012-2014), ανέπτυξε τη δική του περπατησιά και αρκετές φορές διαφώνησε με επιλογές του Γιάννη Στουρνάρα, ερχόμενος σε αντιπαράθεση. 

Έτσι, οι σχέσεις τους ήταν από τεταμένες έως ψυχρές, ενώ υπήρξαν περίοδοι που δεν μιλούσαν μεταξύ τους.  Συνεπώς, η ανανέωση της θητείας του Γ. Στουρνάρα στη διοίκηση της ΤτΕ ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγούσε στην έξοδο τον Γ. Μουρμούρα, μολονότι, σύμφωνα με πληροφορίες, τους τελευταίους μήνες έγινε προσπάθεια γεφύρωσης του χάσματος. 

Πάντως, με την αντικατάσταση του Γ. Μουρμούρα εγείρεται πολιτικό θέμα, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου δεν στήριξε το στέλεχος της «γαλάζιας» παράταξης (ανήκει στην καραμανλική πτέρυγα) και ακολούθησε πιστά τις υποδείξεις του Γ. Στουρνάρα, ο οποίος ήθελε ως υποδιοικητή πρόσωπο της αρεσκείας του.

Υπενθυμίζεται, ότι στη θέση του υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος με εξαετή θητεία, αντικαθιστώντας τον Γ. Μουρμούρα, διορίστηκε με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου ο Θεόδωρος  Πελαγίδης, καθηγητής στο Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. 

ΚΥΡ