Πολιτική

Γιατί επικράτησε το ΟΧΙ


Μόνος εναντίον όλων ο Τσίπρας νικησε. Οχι μόνο τους εσωτερικούς αντιπάλους που είχαν συνασπιστεί, αλλά και του εξωτερικού με όλους τους ευρωπαίους απέναντί του που είχαν εξαπολύσει εκβιαστικά διλήματα και τρομοκρατικές δηλώσεις υπερ του ναί.Δεν πέρασαν τελικά τα διλήματα και οι εκβιασμοί και η νίκη χρεώνεται εξ ολοκλήρου στον Τσίπρα που αποφάσισε και δρομολόγησε το δημοψήφσμα.

Γιατί τελικά επικράτησε το όχι; Είναι τελικά η αντίσταση του λαού που υποφέρει, είναι οι άνεργοι που δεν βρίσκουν δουλειά, είναι οι νέοι που δεν βλέπουν κανένα μέλλον. Δεν έπιασε, δεν φόβισε δηλαδή το ακραίο σύνθημα ¨ευρώ ή δραχμή¨, ούτε οι εκβιαστικοί όροι των δανειστών με τα καταστροφικά μέτρα που συνθλίβουνν την κοινωνία. 

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι πλέον δεδομένο. Δεν είναι όμως καθόλου δεδομένου τι θα γίνει από εδώ και εμπρός.Πως θα εξαργυρώσει αραγε ο Τσίπρας την επιτυχία του; Κανείς δεν θέλει την Ελλάδα έξω από το ευρώ (ίσως εκτός Σόϊμπλε) και αυτό μαζί μη την λαϊκή ετυμηγορία είναι τα δυνατά σημεία της κυβέρνησης.Τώρα αρχίζουν αφαλώς τα δύσκλα.

Εξοδος από το ευρώ μάλλον  θα πρέπει να αποκλεείται κυρίως γιατί δεν το θέλουν οι ξένοι που φοβούνται εξάπλωση του ελληνικού ιού. Αλλά και να δεχούν τα αιτήματα τς ελληνικής πλευράς θα είναι εξίσου δύσκολο, πόσο μάλλον που θα πρέπει να περάσει από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια. Κρίσμη θα είναι η συνεδρίαση για τη χορήγηση ή μη του δανείου 30 δισ ευρώ και της ΕΚΤ για τη ρευστότητα που θα δείξουν τι μέλλει γενέσθαι.

Το πιθανότερο είναι να υπάρξει ένας συμβιβασμός με υποχωρήσεις και από τις δυο πλευρές. Η ιστορία άλλωστε της ΕΕ είναι γεμάτη συμβιβασμούς και έτσι κατάφερε να προχωρήσει. Οσο για τις κλειστές τράπεζες, αν δώσει την ρευστότητα ο Ντράγκι θα ανοίξουν τις επόμενες μέρες, αν οχι θα έχουμε μακρύ δρόμο μπροστά μας.  

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις