Οικονομία

Γιαννακίδης: Χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση ελληνικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια


Τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας που αφορούν τα Βαλκάνια παρουσίασε στο Βαλκανικό Forum που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στάθης Γιαννακίδης.

Ο κ. Γιαννακίδης, χαρακτήρισε τα προγράμματα αυτά ως εργαλείο πολιτικής συνοχής για την επίλυση διασυνοριακών προβλημάτων και την από κοινού ανάπτυξη των περιοχών. Παράλληλα, ανέφερε ότι η ειδική υπηρεσία διαχείρισης των επιχειρησιακών προγραμμάτων του στόχου "ευρωπαϊκή εδαφική συνεργασία" εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και αποτελεί τη διαχειριστική αρχή του υπουργείου οικονομίας και ανάπτυξης για τέσσερα προγράμματα που αφορούν τα Βαλκάνια, κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο.

Αναλυτικότερα, επισήμανε ότι στο διασυνοριακό πρόγραμμα συνεργασίας Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας, στον άξονα της υποστήριξης της τοπικής οικονομίας, διατίθενται συνολικά 18 εκ. ευρώ και ήδη έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται 18 έργα προϋπολογισμού 16 εκ. ευρώ, ενώ το προσεχές διάστημα θα εκδοθεί πρόσκληση για τους στόχους επιχειρηματικότητας και τουρισμού με προϋπολογισμό 4 εκ. ευρώ.

Στο πρόγραμμα Ελλάδας - Βουλγαρίας, προϋπολογισμού 130 εκ. ευρώ, εκδόθηκε ανοιχτή πρόσκληση στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος, προϋπολογισμού δέκα εκ. ευρώ, με επιλέξιμους φορείς υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και με ποσοστό ενίσχυσης ως 65% και προϋπολογισμό εταιρικών σχημάτων από 300 ως 600 χιλιάδες ευρώ. Η επόμενη πρόσκληση έμμεσης ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη διασυνοριακή περιοχή βρίσκεται στο στάδιο διαβούλευσης μεταξύ εθνικών αρχών, με προϋπολογισμό 7 εκ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα ανοίξει στις αρχές Μαϊου.

Στο πλαίσιο του διασυνοριακού προγράμματος Ελλάδα - Αλβανία, με προϋπολογισμό 54 εκ. ευρώ, στον ειδικό στόχο για τη βελτίωση της διασυνοριακής δυναμικότητας, την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας, τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και της ανταγωνιστικότητας, έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται 9 έργα με συνολικό προϋπολογισμό 5,2 εκ ευρώ.

Τέλος, με το διακρατικό πρόγραμμα "Balkan Med", "Βαλκανική Μεσόγειος" προϋπολογισμού 40 εκ. ευρώ, είναι η πρώτη φορά που η ευρωπαϊκή συνεργασία αντιμετωπίζει μαζί τη Βαλκανική Χερσόνησο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο σε μια κοινή προσπάθεια για έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης. Ήδη με μια πρόσκληση εντάχθηκαν 49 έργα με τη συμβασιοποίηση των οποίων εξαντλείται ο συνολικός προϋπολογισμός.

Χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση της παρουσίας των ελληνικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια

"Το υπουργείο Οικονομίας και το υπουργείο Εξωτερικών, όπως δήλωσε προηγουμένως και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κατά την πρόσφατη αποστολή στη γειτονική χώρα, είναι στην κατεύθυνση δημιουργίας ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου ύψους 200 εκ. ευρώ για αρχή για την ενίσχυση της παρουσίας των ελληνικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια" είπε, άλλωστε, ο κ. Γιαννακίδης. Παράλληλα, τόνισε: "για την επόμενη τριετία διαθέτουμε πόρους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ που μπορεί να διοχετεύονται στην πραγματική οικονομία, μοχλεύουν ιδιωτικούς και άλλους πόρους ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ με αποτέλεσμα να μπορούμε να φτάσουμε επενδύσεις που αγγίζουν τα 12 δισεκατομμύρια για την επόμενη τριετία".

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε ότι "λειτουργεί καταλυτικά στην ανάγκη όλων των λαών για άμβλυνση των ανισοτήτων, κάμψη των εθνικισμών και πολιτική σταθερότητα ως προϋπόθεση της ευημερίας και της κοινωνικής συνοχής τους". Με αφορμή την έναρξη της διαπραγμάτευσης της επόμενης προγραμματικής περιόδου, εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης να κατευθυνθούν πόροι που θα ενισχύουν τις οικονομίες και τις χώρες των Βαλκανίων.

Παρεμβάσεις από τον υπουργό Οικονομίας της Βόρειας Μακεδονίας και τον υφυπουργό Οικονομίας της Ρουμανίας

Την έναρξη της κατασκευής ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέσει τη Βόρεια Μακεδονία με την Ελλάδα προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας της Βόρειας Μακεδονίας, Κρεσνίκ Μπεκτεσί (Kreshnik Bekteshi). "Είμαστε στο τελικό στάδιο προετοιμασίας του έργου και εξασφαλίσαμε τα κεφάλαια για τη χρηματοδότησή του" τόνισε, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να υπογραφεί διμερής συμφωνία για τη διπλή φορολόγηση και δήλωσε ότι η χώρα του επιθυμεί να αυξήσει τα κεφάλαια για τη διασυνοριακή συνεργασία.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομίας της Ρουμανίας Μπογκντάν Κονσταντίν Αντρόνιτς (Bogdan Constantin Andronic) έδωσε έμφαση στους τομείς της μηχανογράφησης και ψηφιοποίησης των επιχειρήσεων, της τεχνολογίας και της ενέργειας. "Η Ρουμανία θεωρεί ότι πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας διαφορετικά θα χάσουμε το τρένο της αλλαγής" σχολίασε και υπογράμμισε ότι "ο εκσυγχρονισμός των υποδομών σε επίπεδο βαλκανικό συμβάλλει στη συνοχή των οικονομιών των χωρών της περιοχής".

Σε χαιρετισμό της στο 1ο Βαλκανικό Forum, η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνα Κούνεβα, δήλωσε ότι αισθάνεται Ευρωπαία πολίτης των Βαλκανίων και εξέφρασε την πεποίηθηση ότι το ίδιο θα αισθάνονται σε 5 ή σε 10 χρόνια όλοι οι πολίτες των Βαλκανίων. Ανέφερε, ότι είναι δυνατόν να διαμορφωθεί ένα κοινό βαλκανικό τουριστικό προϊόν και πρότεινε να υπάρξει ένας οργανισμός που θα αναλάβει να ερευνήσει όλες τις δυνατότητες συνεργασίας και συνανάπτυξης στα Βαλκάνια ώστε να υπάρχει μια συνέχεια σταθερή και προγραμματισμένη.

Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής από τη Βουλγαρία Γκεόρκγι Πιρίνσκι, επισήμανε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ότι θα πρέπει "να αφήσουμε πίσω μας τι συνέβη και να προχωρήσουμε στο κοινό μέλλον" υπογραμμίζοντας την ανάγκη να έρθει στο προσκήνιο μια "στρατηγική μακροπεριφερειακής βαλκανικής συνεργασίας".

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις