Media

Για απόπειρα οικονομικής εξόντωσης του Documento κατηγορεί την κυβέρνηση ο Κ. Βαξεβάνης


Για απόπειρα φίμωσης του Documento μέσω της οικονομικής του εξόντωσης κατηγορεί την κυβέρνηση ο Κ. Βαξεβάνης, μετά το υπέρογκο πρόστιμο που του επέβαλε η ΑΑΔΕ.

Σε άρθρο του με τίτλο "Προσωπικό με δημόσια ευθύνη" που δημοσιεύτηκε στο χθεσινό φύλλο του Documento, ο Κ. Βαξεβάνης δηλώνει ότι ευθύνη του δημοσιογράφου δεν είναι η ουδετερότητα αλλά η αλήθεια. Υπενθυμίζει όλα όσα του έχουν συμβεί από την ίδρυση του Hot Doc το 2012, όπως τη σύλληψή του επειδή δημοσίευσε τη λίστα Λαγκάρντ, τις 100 μηνύσεις και αγωγές που έχουν κατατεθεί εναντίον του, την απόπειρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για οικονοµικό στραγγαλισµό µε εκβιασµό επιχειρηµατιών που έδιναν διαφήµιση στην εφηµερίδα, τη συκοφαντία, την απόπειρα να τον παρουσιάσουν ως εγκληµατία µετά τις αποκαλύψεις για τη Novartis, µέχρι και το συµβόλαιο για τη δολοφονία του που βγήκε στην επιφάνεια.

Το τελευταίο περιστατικό με το πρόστιμο της ΑΑΔΕ αφορά το νέο γύρο επιθέσεων κατά του Documento, μετά τις αποκαλύψεις του για τις υποκλοπές και ο Κ. Βαξεβάνης παρουσιάζει συνοπτικά την υπόθεση:

“Μια ανώνυµη και αβάσιµη επιστολή που «στάλθηκε» στην ΑΑ∆Ε το 2020 προκάλεσε φορολογικό έλεγχο στο Documento. Αυτά τα τρία χρόνια ο έλεγχος τελείωσε χωρίς ευρήµατα δύο φορές, αλλά δεν τον κοινοποίησαν στο Documento. Ξαφνικά έγινε το θαύµα. Μια σειρά από στελέχη της ΑΑ∆Ε, των οποίων τη δράση είχε αποκαλύψει το Documento, περάτωσαν έναν τρίτο έλεγχο σε µία µέρα και µε πόρισµά τους επιβάλλουν να καταβάλουµε 235.000 ευρώ σε πρόστιµα και αδήλωτα έσοδα. Βαφτίζουν τις εκπτώσεις που γίνονταν από το Documento σε πελάτες διαφηµιζόµενους «µαύρο χρήµα». ∆εν το βρήκαν ούτε ως διευκρινισµένο ούτε ως αδιευκρίνιστο ποσό, αλλά δεν έχει σηµασία. ∆ηλαδή πελάτες όπως ο ΟΠΑΠ, η Coca-Cola, η Unilever, οι τράπεζες, τα υπουργεία είναι συναλλασσόµενοι µε µαύρο χρήµα το οποίο εισπράττει το Documento. Με τον τρόπο αυτό συµπεραίνουν έµµεσα ότι όλα τα µέσα ενηµέρωσης που κάνουν εκπτώσεις, όπως κι εµείς, διακινούν µαύρο χρήµα. Ο Αλαφούζος, ο Μαρινάκης, ο Χατζηνικολάου, οι εκδότες και καναλάρχες διακινούν εξαιτίας των εκπτώσεων µαύρο χρήµα, όπως αναρωτηθήκαµε την προηγούµενη βδοµάδα; Τι απαντάει ο ελεγκτικός µηχανισµός; Αυτό κι αν είναι για βραβείο Μαξίµου: το Documento παίρνει κάτω από το τραπέζι χρήµα αλλά οι άλλοι δεν το δίνουν. ∆ηλαδή κατά µοναδικό τρόπο, κάποιος παίρνει χρήµα χωρίς να του το δίνει ο άλλος. Το δε πόρισµα αναφέρει ότι επειδή δεν ξέρουν οι ελεγκτές τι γίνεται στην πιάτσα, αν έχουµε πληροφορίες για τους άλλους να κάνουµε καταγγελίες. Παρ’ όλα αυτά, ενώ δεν ξέρουν οι ελεγκτές τι γίνεται στην αγορά, αποφαίνονται ότι «οι εκπτώσεις δεν αποτελούν συνήθη εµπορική τακτική».

Νοµίζω δεν χρειάζεται ανάλυση. Γνωρίζουν πολύ καλά τι θα ακολουθήσει. Το Documento πρέπει να καταβάλει το καταλογισθέν ποσό των 235.000 για το έτος 2017 που αφορά ο έλεγχος. Με βάση αυτή την αυθαίρετη και παράνοµη λογική του καταλογισµού, θα ζητήσουν να καταβάλουµε αντίστοιχα ποσά και για τις υπόλοιπες χρονιές λειτουργίας της εφηµερίδας. Γνωρίζουν ότι τα πρόστιµα αυτά θα καταπέσουν στα δικαστήρια. Μέχρι να γίνουν οι δίκες όµως για να δικαιωθούµε, θεωρούν ότι θα µας οδηγήσουν σε κατάρρευση και τον εαυτό τους στη θέση που κάποιοι τους έχουν τάξει.

Αυτό που σίγουρα µπορώ να υποσχεθώ είναι ότι θα δουν τον εαυτό τους στο εδώλιο. […]

Το θέµα δεν είναι προσωπικό ούτε καν του Documento. Είναι θέµα δηµοκρατίας. Θέλουν να ξεµπερδέψουν µε µας για να ελέγχουν τα πάντα. Στόχος τώρα είµαστε εµείς, αλλά αύριο θα «πυροβολούν» όποιον τολµά να διατυπώνει άποψη. Γι’ αυτό θα χάσουν, όπως και κάθε απολυταρχικό καθεστώς.”

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα