Οικονομία

ΓΓ ΔΟΣΕ - Σμυρλής: Το 2022 προβλέπουμε 36 δράσεις με την Κίνα


Σε θέματα ελληνοκινεζικού οικονομικού ενδιαφέροντος, εστίασε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας (ΔΟΣΕ) του υπουργείου Εξωτερικών και πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής κατά τη συμμετοχή του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Σμυρλής αναφέρθηκε αρχικά στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας 2022 το οποίο προβλέπει 36 δράσεις για την Κίνα στους τομείς της προσέλκυσης επενδύσεων, της προώθησης εξαγωγών, των τεχνικών έργων, της ενέργειας, του περιβάλλοντος και του τουρισμού σε διμερές και πολυμερές επίπεδο.

Ανέδειξε το διαρκώς αυξανόμενο διμερές εμπόριο μεταξύ Ελλάδας και Κίνας με τη διαπίστωση ότι υπάρχει περιθώριο ενίσχυσης των εμπορικών σχέσεων σε όλα τα πεδία αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Μίλησε, επίσης, για τις προσπάθειες άρσης των γραφειοκρατικών -κυρίως- εμποδίων που θα μπορούσαν να διευρύνουν περαιτέρω τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων υψηλής ποιότητας και θα οδηγούσαν σε ένα πιο ισορροπημένο εμπορικό ισοζύγιο.

Τέλος, αναφερόμενος στην προσέλκυση κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα, επισήμανε ότι η ελληνική πλευρά κατατάσσεται μεταξύ των 10 κορυφαίων επενδυτικών προορισμών στην Ευρώπη και καλωσορίζει κινεζικές επενδύσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας που σέβονται την ελληνική και ενωσιακή νομοθεσία.

Ολοκληρώνοντας ο γενικός γραμματέας ΔΟΣΕ τόνισε ότι «η χώρα μας μετασχηματίζεται σε σημαντικό και αξιόπιστο κόμβο για την ενέργεια και τη διασυνδεσιμότητα στη Νοτιαανατολική Ευρώπη, αλλά και σε πύλη προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αφρική και υπό την έννοια αυτή, οι ξένες επενδύσεις είναι καλοδεχούμενες σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις