Διεθνή

Γερμανός υπ. Δικαιοσύνης: Βραχιολάκι για επικίνδυνους μετανάστες


Ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας τάχθηκε υπέρ της τοποθέτησης ηλεκτρονικών βραχιολιών παρακολούθησης σε πιθανόν επικίνδυνους ισλαμιστές, ακόμη και προτού καταδικαστούν για κάποιο αδίκημα.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός δήλωσε ότι υποστηρίζει «την τοποθέτηση ηλεκτρονικών βραχιολιών παρακολούθησης όχι μόνο σε καταδικασμένους εγκληματίες, αλλά επίσης σε όσους κρίνονται επικίνδυνοι», προτού διαπράξουν κάποιο αδίκημα.

«Θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να ελέγχουμε όσο καλύτερα γίνεται τους πιθανόν επικίνδυνους ισλαμιστές, ακόμη και πριν καταδικαστούν», είπε ο Μάας. «Προς αυτή την κατεύθυνση η επιβολή ηλεκτρονικού βραχιολιού παρακολούθησης δεν θα πρέπει να αποτελεί ταμπού», υπογράμμισε.

Παράλληλα ο Μάας επεσήμανε ότι στο μέλλον θα πρέπει να μπορούν να παραμένουν έως και 18 μήνες σε κέντρα κράτησης όσοι θεωρούνται επικίνδυνοι να διαπράξουν επιθέσεις ενόψει της απέλασής τους και εφόσον η χώρα καταγωγής τους δεν τους δέχεται πίσω εγκαίρως.

Οι γερμανικές υπηρεσίες Πληροφοριών καταγράφουν τους ισλαμιστές που βρίσκονται στη χώρα, περιλαμβανομένων όσων θεωρούνται επικίνδυνοι, όμως μέχρι τώρα δεν τους συλλαμβάνουν χωρίς να υπάρχει λόγος.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ πρόκειται να συναντηθούν αύριο Τρίτη για να συζητήσουν το θέμα.

Επίσης τίθεται ζήτημα επέκτασης του συστήματος παρακολούθησης με κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, σε μια χώρα που μέχρι στιγμής δίσταζε να το κάνει στο όνομα της προστασίας της ιδιωτικότητας.

Ο Άνις Άμρι, ο Τυνήσιος που διέπραξε την τρομοκρατική επίθεση εναντίον χριστουγεννιάτικης αγοράς στο Βερολίνο στις 19 Δεκεμβρίου παρακολουθούνταν από τον Φεβρουάριο του 2016. Η αίτησή του για χορήγηση ασύλου είχε απορριφθεί από τον Ιούνιο, όμως δεν είχε απελαθεί καθώς η Τυνησία αρνούνταν να αναγνωρίσει την υπηκοότητά του.

Στο μεταξύ η γερμανική κυβέρνηση απείλησε να σταματήσει να παρέχει αναπτυξιακή βοήθεια στις χώρες που αρνούνται να δεχθούν πίσω τους πολίτες τους, των οποίων απορρίπτεται το αίτημα για παροχή ασύλου στη Γερμανία.

«Όσοι δεν συνεργάζονται επαρκώς, δεν μπορούν να ελπίζουν ότι θα επωφελούνται από την αναπτυξιακή μας βοήθεια», δήλωσε ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στο περιοδικό Der Spiegel.

«Υποστηρίζω απόλυτα την πρόταση αυτή», απάντησε χθες Κυριακή ο ντε Μεζιέρ.

Η προειδοποίηση αυτή έχει κυρίως στόχο την Τυνησία, όμως πολλές χιλιάδες άνθρωποι από χώρες της Βόρειας Αφρικής, οι οποίοι δεν έχουν πιθανότητες να γίνει δεκτή η αίτηση ασύλου τους, βρίσκονται σε κατάσταση παρόμοια με αυτή του Άμρι.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις