Πολιτική

Γερμανικοί κολοσσοί «θύματα» της διαμάχης με την Τουρκία


Κάποιοι γερμανικοί κολοσσοί φαίνεται να είναι τα ‘’θύματα’’ από την διαμάχη που έχει ξεσπάσει με την Τουρκία, ενώ οι προειδοποιήσεις από το Βερολίνο φαίνεται πως τους έχει τοποθετήσει σε μια κατάσταση επιφυλακής.  

Μεταξύ αυτών φιγουράρουν οι Deutsche Bank, Siemens και Volkswagen. Ολες τους με βαθιές ρίζες στην Τουρκία εδώ και αρκετές δεκαετίες.

Πολλές γερμανικές εταιρείες έχουν πολλά εργοστάσια στην Τουρκία τα οποία απασχολούν χιλιάδες εργάτες που τώρα είναι ευάλωτοι λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης στις διπλωματικές σχέσεις των δυο χωρών.

Μετά τις ανακοινώσεις του αντικαγκελαρίου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ για επαναπροσανατολισμό της πολιτικής απέναντι στην Τουρκία, οι εμπορικές σχέσεις των δυο πλευρών βρίσκονται στο επίκεντρο.

Με τη Γερμανία να είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας, ομάδα Γερμανών εξαγωγέων κάνουν λόγο για πραγματική απειλή και αναφέρουν πως ήδη κάποιες επενδύσεις έχουν σταματήσει. Οι εμπορικοί δεσμοί Γερμανίας – Τουρκίας άξιζαν πάνω από 36 δισ. δολ. πέρυσι και αυτή τη στιγμή στην Τουρκία λειτουργούν πάνω από 6.800 γερμανικές επιχειρήσεις.

Τη μεγαλύτερη έκθεση στην Τουρκία έχουν:

– Η Deutsche Bank που μπήκε στην τουρκική αγορά το 1987. Εχει υποκατάστημα που απασχολεί 116 υπαλλήλους.

– Η Volkswagen με την Τουρκία να αποτελεί αγορά -κλειδί γι’ αυτήν. Πέρυσι πούλησε σχεδόν 174.000 οχήματα σημειώνοντας άνοδο 5,6%. Επίσης έχει εργοστάσιο των φορτηγών ΜΑΝ κοντά στη Αγκυρα

– Η Siemens που έχει σχεδόν 3.000 υπαλλήλους στην Τουρκία και σειρά επενδύσεων, από εργοστάσια μέχρι νοσοκομεία. Η Siemens έχει εργαστήρια σε τουρκικές κλινικές. Η εταιρεία στοχεύει σε ετήσια έσοδα 100 εκατ. ευρώ από εγχειρήματα στην Τουρκία εντός 5ετίας.

– Hugo Boss, το μεγαλύτερο εργοστάσιο της οποίας βρίσκεται στην Τουρκία με 3.777 εργαζομένους.

– Η Daimler. Κατασκευάζει φορτηγά στην Τουρκία εδώ και πάνω από 30 χρόνια τα οποία πουλά πρωτίστως στην εγχώρια αγορά. Επενδύει 113 εκατ. ευρώ μέχρι το 2018 σε εργοστάσιο στην Τουρκία, όπου αυτή τη στιγμή απασχολεί 1.800 εργάτες. Παράλληλα κατασκευάζει λεωφορεία έξω από την Κωνσταντινούπολη, τα περισσότερα εκ των οποίων εξάγει. Το εργοστάσιο αυτό απασχολεί 3.300 άτομα.

– Axel Springer: ο μιντιακός όμιλος έχει το 7% της τουρκικής Dogan TV Holding, ενλω έχει ανακοινώσει ότι δεν θα κάνει νέες επενδύσεις στη χώρα, λόγω των διώξεων των δημοσιογράφων απο την κυβέρνησης Ερντογάν.

– Allianz: απέκτησε την Yapi Kredi Sigorta με 684 εκατ. ευρώ το 2013 με στόχο να επεκταθεί στην Τουρκία.Πέρυσι είχε ασφάλιστρα ιδιοκτησίας και ατυχημάτων ύψους 1,7 δισ. ευρώ στην Τουρκία ήτοι το 3,2% του συνόλου παγκοσμίως και ασφάλιστρα ζωής ύψους 968 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 1,5% του συνόλου παγκοσμίως.

– EON: Κατέχει μερίδιο 50% στην Enerjisa Enerji. Η κοινοπραξία ανακοίνωσε πωλήσεις 3,39 δισ. ευρώ το 2016 και ετοιμάζει ΙΡΟ εντός του έτους.

– Fraport : Κατέχει μερίδιο 51% στο αεροδρόμιο της Antalya, που είναι το τρίτο μεγαλύτερο της Τουρκίας.

– Deutsche Lufthansa: Κατέχει εξ ημισείας με την Turkish Airlines την SunExpress, αερομεταφορέα με 72 αεροσκάφη και πάνω από 3.800 άτομα προσωπικό.

– BASF: Η εταρεία χημικών έχει περί τους 800 εργαζομένους στην Τουρκία σε επτά γραφεία και έξι μονάδες παραγωγής.

– Bayer: Εχει δυο εργοστάσια και απασχολεί 1.400 υπαλλήλους στην Τουρκία.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις