Άμυνα & Διπλωματία

Γερμανική βοήθεια σε είδη πρώτης ανάγκης για το μεταναστευτικό


Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιώργος Κουμουτσάκος είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρέσβη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Ernst Reichel, με αφορμή την παραλαβή, από την Ελλάδα, γερμανικής βοήθειας σε είδη πρώτης ανάγκης για τη διαχείριση του μεταναστευτικού/προσφυγικού εν όψει του χειμώνα.

Ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η συνεργασία Ελλάδας-Γερμανίας στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής/προσφυγικής πρόκλησης φέρνει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Το επιβεβαιώνει και η σημερινή παράδοση στην Ελλάδα βοήθειας αξίας περίπου 1,5 εκ ευρώ, εν όψει του χειμώνα. Θέλω να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μας στη γερμανική πλευρά.

Η συνεργασία των δύο χωρών όμως δεν εξαντλείται σήμερα. Έχει περιεχόμενο και βάθος, παρόν και μέλλον, καθώς η μεταναστευτική πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη δεν είναι παροδική. Ακριβώς γι αυτόν τον λόγο έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία να έχουμε μια ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο. Μια πολιτική που θα είναι στέρεα εδραιωμένη στην ισορροπία μεταξύ ευθύνης και αλληλεγγύης. Αποτελεσματικής αλληλεγγύης και αποτελεσματικής ευθύνης.

Μας προβληματίζει ιδιαίτερα ότι οι ροές συνεχίζουν αμείωτες από την Τουρκία. Δεν πιστεύω ότι ένα κράτος όπως η Τουρκία, με τη γνωστή παράδοση επιβολής της εσωτερικής ασφάλειας εμφανίζεται αναποτελεσματικό στο να εμποδίσει και να αντιμετωπίσει ριζικά τα δίκτυα των διακινητών, που ενισχύουν με την παράνομη δράση τους τις μεταναστευτικές ροές», επεσήμανε.

Από την πλευρά του ο Reichel τόνισε: «Είμαι υπερήφανος που ανακοινώνω ότι 55 φορτηγά αφίχθησαν από τη Γερμανία στην Ελλάδα, με είδη πρώτης ανάγκης που θα βοηθήσουν την Ελληνική Κυβέρνηση να στεγάσουν πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στην Ελλάδα. Αναφέρομαι σε αγαθά για 10.000 μετανάστες και πρόσφυγες, συνολικής αξίας περίπου 1.5 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτή είναι βραχυπρόθεσμη βοήθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Είναι πρόσθετη της μακροπρόθεσμης στρατηγικής συνεργασίας που έχουμε.

Μοιραζόμαστε κοινές θέσεις στην περαιτέρω ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μετανάστευσης και μεσομακροπρόθεσμη έμπρακτη βοήθεια στον τομέα της επιτάχυνσης της διαδικασίας ασύλου. Αυτή την αλληλεγγύη δείχνουμε στην Ελλάδα, όχι μόνο με λόγια, αλλά και με πράξεις. Είμαι περήφανος για τη συνεργασία που έχουμε και η παράδοση των ειδών που έλαβε χώρα είναι αποτέλεσμα μιας επιτυχούς επίσκεψης του Υπουργού Εσωτερικών, κ. Ζεεχόφερ. Έχουμε εντατικοποιήσει τη συνεργασία μας και πρόθεσή μας είναι να είμαστε περισσότερο μαζί στο μέλλον», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πως συνδέονται οι εξελίξεις στην Τουρκία με το μεταναστευτικό ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας υπογράμμισε: «Είμαστε πλήρως, ευρωπαϊκά αλληλέγγυοι προς την Ελλάδα όσον αφορά στο πρόσφατα συμφωνημένο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Πιστεύω ότι και οι δύο χώρες έχουμε ισχυρό ενδιαφέρον να διατηρήσουμε το ζήτημα της εν λόγω συμφωνίας και του μεταναστευτικού όσο το δυνατόν πιο διακριτά. Χρειαζόμαστε την τουρκική συνεργασία στο μεταναστευτικό ζήτημα και θέλουμε η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας να λειτουργήσει περισσότερο και καλύτερα στο μέλλον, μαζί με τα μέτρα της Ελληνικής Κυβέρνησης για τη διαδικασία ασύλου. Δεν βλέπουμε θεμελιώδη σύνδεση μεταξύ των δύο ζητημάτων».

Κλείνοντας, ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε:¨«Είναι σταθερή μας πεποίθηση ότι το ζήτημα της μετανάστευσης και του προσφυγικού δεν είναι διμερές ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Είναι, όμως, η ελληνοτουρκική διάσταση της ευρωτουρκικής Κοινής Δήλωσης του 2016. Η ρύθμιση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς την Ευρώπη, που πρώτα αισθάνεται η Ελλάδα, ρυθμίζονται από μια ευρωτουρκική συνεννόηση.

Δεν είμαστε ευχαριστημένοι από τον τρόπο που η Τουρκία ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της, όπως προκύπτουν από αυτήν την Κοινή Δήλωση. Θέλουμε μια Τουρκία πολύ πιο αποτελεσματική στην καταπολέμηση των δικτύων των διακινητών. Πιστεύουμε ότι έχει τις δυνατότητες να το κάνει, επομένως εάν κάτι λείπει αυτό είναι η πολιτική θέληση. Θα θέλαμε, επίσης, μεγαλύτερη, αποδοτικότερη συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων αρχών μας, είτε του ελληνικού Λιμενικού και του τουρκικού, είτε της Ελληνικής Αστυνομίας και της τουρκικής Στρατοχωροφυλακής.

Λυπάμαι που θα πω ότι η ανταπόκριση των τουρκικών αρχών που ανέφερα είναι πολύ μειωμένη σε σχέση με αυτή που θα μπορούσαμε να έχουμε. Ξέρετε ότι έχω προσωπικά συναντήσει δύο φορές μέσα σε τέσσερις μήνες τους Τούρκους συνομιλητές μου. Είτε τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Σοϊλού, είτε τον Αναπληρωτή Υπουργό του, είτε τον Υφυπουργό Εξωτερικών, που ασχολείται με αυτά τα θέματα. Και τις δύο φορές η πρωτοβουλία προήλθε από την Ελλάδα. Κανείς δεν μπορεί, λοιπόν, να κατηγορήσει τη χώρα μας ότι έχουμε έλλειμμα καλής θέλησης. Η Τουρκία πρέπει να το αξιολογήσει αυτό. Μέχρι τώρα, όμως, η πεποίθηση που έχουμε είναι ότι, δυστυχώς, η Τουρκία έχει εντάξει το μεταναστευτικό στην ευρύτερη γεωστρατηγική και γεωπολιτική της επιδίωξη, που έχει να κάνει με στόχους εξωτερικής πολιτικής στην ευρύτερη περιοχή. Και αυτό δεν πρέπει να γίνεται.

Καλωσορίζω την αλληλεγγύη που έδωσε ο Γερμανός Πρέσβης στην Ελλάδα στο θέμα των ημερών, που είναι η άκυρη αυτή συμφωνία μεταξύ, θα έλεγα, Άγκυρας και Τρίπολης για τα θέματα της ΑΟΖ», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις