Διεθνή

Γερμανική αλυσίδα ενδυμάτων στα χέρια της κινέζικης Fosun


Ο πολυσχιδής κινεζικός όμιλος Fosun, γνωστός στην Ελλάδα για την Folli Follie και το ενδιαφέρον της στην υπόθεση της Εθνικής Ασφαλιστικής, βολιδοσκοπεί τώρα την γερμανική εταιρία λιανικής πώλησης ενδυμάτων Tom Tailor.

Συγκεκριμένα, η Fosun ανακοίνωσε ότι αυξάνει το ποσοστό της στο 35,35% αγοράζοντας νέες μετοχές αξίας 2,26 ευρώ έκαστη. Η εξέλιξη αυτή θα αυξήσει το ποσοστό της Fosun πάνω από το 30% που οδηγεί σε υποχρεωτική προσφορά εξαγοράς βάσει της γερμανικής νομοθεσίας.

Επί της ουσίας, πρόκειται για μια ακόμη κίνηση του κινέζικου ομίλου που στοχεύει στην περαιτέρω παρουσία του στην Γηραιά Ήπειρο, και δη στον χώρο της μόδας.

Ένα χρόνο νωρίτερα, η Fosun εξαγόρασε την πλειοψηφία μετοχών του γαλλικού οίκου μόδας Lanvin, που αντιμετώπιζε αρκετά προβλήματα και χρειάζονταν κεφαλαιακή ενίσχυση.

Πρόκειται για έναν ιστορικό όμιλο που ιδρύθηκε από την Jean Lanvin το μακρινό 1889. Το χαρτοφυλάκιο της περιλαμβάνει επώνυμα αντρικά και γυναικεία προϊόντα όπως παπούτσια, δερμάτινα είδη και αξεσουάρ πολυτελείας. 

Ειδικότερα, η Fosun, στην οποία ανήκει ο γαλλικός τουριστικός όμιλος Club Med, επεκτείνεται στον ευρωπαϊκό κλάδο του λιανεμπορίου σε μια περίοδο κατά την οποία οι καταναλωτές στην Κίνα αποτελούν κινητήριο μοχλό για τις δαπάνες στα προϊόντα πολυτελείας.

Η Fosun αυξάνει σταδιακά τη συμμετοχή της στην Tom Tailor --η οποία εδρεύει στο Αμβούργο και ιδρύθηκε το 1962-- από τότε που απέκτησε ποσοστό για πρώτη φορά στην εταιρία το 2014. Το 2015, η Fosun απέκτησε επίσης τη γερμανική ιδιωτική τράπεζα Hauck & Aufhaeuser Privatbankiers έναντι 210 εκατ. ευρώ.

Οι Κινέζοι επενδυτές έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με αντιδράσεις στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια λόγω των φόβων ότι κρατικές εταιρίες κερδίζουν πρόσβαση σε κρίσιμης σημασίας τεχνολογίας στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία ύστερα από την εξαγορά το 2016 της εταιρίας ρομπότ Kuka από την κινεζική Midea και την περυσινή αιφνιδιαστική εξαγορά από την Geely ποσοστού σχεδόν 10% στη Daimler.

Τον Δεκέμβριο, η Γερμανία συμφώνησε σε νέους κανόνες, μειώνοντας το ποσοστό εξαγοράς για το οποίο διενεργείται λεπτομερής έλεγχος ή το οποίο επιτρέπει ακόμα και την έγερση βέτο στην αγορά ποσοστών σε γερμανικές εταιρίες από μη ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, σε μια κίνηση που στόχο έχει να αποτρέψει τις ανεπιθύμητες εξαγορές από Κινέζους επενδυτές σε στρατηγικού χαρακτήρα τομείς.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα