Πολιτική

Γερμανία: Χάνουν οι συνταξιούχοι, για να μη χάσει δυναμική η οικονομία


Μπορεί να αποτελεί την υπερδύναμη της Γηραιάς Ηπείρου που καθορίζει τα επόμενα βήματα στην οικονομία, έχει όμως τρωτά σημεία. Ο λόγος για την Γερμανία που επωφελήθηκε όλα τα χρόνια της κρίσης, βλέπει όμως να χάνει την δυναμική της σε κάποια σημεία. Όπως αναφέρει τελευταία έκθεση του γερμανικού ινστιτούτου (IW) τα προβλήματα στις αναδυόμενες αγορές και ο προβληματισμός που υπάρχει σε παγκόσμιο οικονομικό επίπεδο θα επηρεάσουν την "ατμομηχανή" της Ευρώπης. Σύμφωνα με την έκθεση, η παραδοσιακά ισχυρή στον τομέα των εξαγωγών γερμανική οικονομία, χάνει έδαφος καθώς  το κόστος εργασίας στη βιομηχανία ανά μονάδα προϊόντος αυξάνεται και ως εκ τούτου μειώνεται η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Η γερμανική κυβέρνηση θα επιχειρήσει, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, να αντισταθμίσει την μείωση των εξαγωγών με αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης στο εσωτερικό, ενώ ελπίδες υπάρχουν και αύξηση της δημόσιας κατανάλωσης από την έλευση μεταναστών στη χώρα. 

Η έκθεση σημειώνει ότι οι προσπάθειες για παροχή στέγης και ένταξης των μεταναστών θα κοστίσει στη Γερμανία συνολικά 50 δισ. για το τρέχον έτος και το επόμενο. Οι δαπάνες αυτές σε συνδυασμό με την αύξηση των αντιστοίχων για τις κρατικές συντάξεις σημαίνουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει περιθώριο καταβολής υψηλότερων συντάξεων για τους ασθενέστερους, όπως σχεδίαζαν μέλη της κυβέρνησης.

Ενδεικτικό άλλωστε ήταν το γεγονός πως η πρόταση για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης έλαβε έκταση στο δημόσιο λόγο και το συνταξιοδοτικό επί το συνόλω θα είναι κορυφαίο πεδίο αντιπαράθεση στις εκλογές του 2017.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προτείνει την αύξηση του ορίου ηλικίας και την προσαρμογή του στη συνολική διάρκεια του εργασιακού βίου και στο προσδόκιμο ζωής. «Πρέπει να προσαρμοστούμε στις δημογραφικές εξελίξεις», υποστηρίζει. Άλλωστε και ΟΟΣΑ έχει απευθύνει προειδοποίηση στη Γερμανία ότι θα πρέπει να αυξήσει το όριο ηλικίας, γιατί σε διαφορετική περίπτωση οι δαπάνες για το συνταξιοδοτικό σύστημα θα εκτιναχθούν κατά 2,5 μονάδες του ΑΕΠ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις