Διεθνή

Γερμανία-Vonovia: Στο μίνιμουμ η θέρμανση για εκατομμύρια ενοικιαστές


Σύμφωνα με το Reuters η μεγαλύτερη εταιρεία εκμετάλλευσης κατοικιών στη Γερμανία, με πάνω από 550.000 διαμερίσματα σε 400 γερμανικές πόλεις, έστειλε ειδοποιητήριο στους ενοικιαστές και τους ενημερώνει ότι από Σεπτέμβριο, με τα ετήσια έργα συντήρησης του συστήματος θέρμανσης, θα ρυθμιστεί η θέρμανση κατά τέτοιον τρόπο, ώστε τη νύχτα η θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 17 βαθμούς από τις 23.00 μέχρι τις 05.00 το πρωί.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας και το βράδυ η θέρμανση θα επιστρέφει στο κανονικό επίπεδο, που στη Γερμανία είναι γύρω στους 21 βαθμούς. Η παροχή ζεστού νερού δεν πρόκειται να επηρεαστεί και δεν θα υπάρξει κανένας περιορισμός στο ζεστό ντους.

Η εταιρεία δικαιολόγησε το μέτρο με το επιχείρημα ότι θέλει να βοηθήσει στην εξοικονόμηση φυσικού αερίου και να περιορίσει το κόστος θέρμανσης των ενοικιαστών της. Με αυτό το μέτρο υπολογίζεται ότι η εξοικονόμηση θα φτάσει μέχρι και 8% της κατανάλωσης φυσικού αερίου. Οι μεγάλες εταιρείες εκμίσθωσης και εκμετάλλευσης ακινήτων προειδοποιούν τους ενοικιαστές τους από τώρα για έκρηξη των τιμών ενέργειας. Η κατάσταση είναι περισσότερο από δραματική και η κοινωνική ειρήνη στη Γερμανία βρίσκεται σε κίνδυνο, είπε εκπρόσωπος του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου Γερμανικών Κατοικιών GdW. Λόγω του πολέμου στην Ουκρανία οι τιμές για κάθε είδους ενέργεια είχαν αυξηθεί κατά 37% μέχρι τον Μάιο. Για παράδειγμα για ένα σπίτι με ένα άτομο, η επιπλέον επιβάρυνση θέρμανσης είναι 508 ευρώ το χρόνο σε σχέση με πέρυσι. Αναμένονται κι άλλες αυξήσεις και επιβάρυνση με ένα τετραψήφιο νούμερο.  

"Δεν θέλουμε να εξοργίσουμε τους ενοικιαστές"

Μόλις πριν λίγες ημέρες συνεταιρισμός αξιοποίησης ακινήτων στην πόλη Dippoldiswalder της Σαξονίας ανακοίνωσε, πρώτη σε ολόκληρη τη Γερμανία, ότι από τον Σεπτέμβριο θα προχωρήσει σε δραστική μείωση ζεστού νερού, όπως μετέδωσε το NTV. Ζεστό νερό θα υπάρχει τρεις φορές την ημέρα, από 04.00 ως 08.00, από 11.00 έως 13.00 και 17.00 έως 21.00. Επιπλέον μέχρι τον Σεπτέμβριο η θέρμανση δεν θα λειτουργήσει. "Δεν θέλουμε να εξοργίσουμε τους ενοικιαστές, αλλά να τους προετοιμάσουμε για το ότι του χρόνου μπορεί να μην είμαστε σε θέση πλέον να πληρώνουμε" τόνισε ο πρόεδρος του ΔΣ Φαλκ-Κιν Μαϊσεγκάιερ. "Θέλουμε να περιορίσουμε κάπως το κόστος, θέλουμε οι ενοικιαστές μας να ξεπεράσουν καλά αυτήν την κρίση, η ζωή είναι ούτως ή άλλως ακριβή". Σύμφωνα με δικά του στοιχεία ο στεγαστικός συνεταιρισμός με 600 διαμερίσματα προκατέβαλε ήδη τον Απρίλιο διπλάσιο ποσό για λειτουργικά κόστη, ενώ έπρεπε να προπληρώσει και τον τοπικό ενεργειακό προμηθευτή. Αντί για 100.000 που δίνει συνήθως αυτήν την φορά κατέβαλε 400.000 ευρώ.

Η οικονομική αντοχή του στεγαστικού κλάδου έχει φτάσει σε σημείο που ίσως αντιμετωπίσει έλλειψη ρευστότητας και απειληθεί ακόμη και η ύπαρξή του. Αίτημα του συνδέσμου είναι ότι ενοικιαστές και εταιρείες δεν θα πρέπει να μείνουν μόνες σε αυτήν την έκτακτη κατάσταση. Το κράτος θα πρέπει να γίνει αρωγός και να ανταποκριθεί στην κοινωνική του ευθύνη για να περιοριστεί κάπως το κόστος.  Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Γερμανία έχει 4 μεγάλους προμηθευτές ενέργειας, τους RWE AG. με έδρα την πόλη Εσσεν, EnBW AG. στην Καρλσρούη, E. ON SE. στο Εσσεν και Vattenfall στο Βερολίνο. Σε αυτές θα πρέπει να προστεθούν 900 επιχειρήσεις παροχής ενέργειας κοινής ωφελείας σε επίπεδο δήμων και κοινοτήτων.

Πηγή DW

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα