Διεθνή

Γερμανία: Τουλάχιστον 1300 οι αγνοούμενοι σε περιοχή της Ρηνανίας μετά τις πλημμύρες- 67 οι νεκροί


Τουλάχιστον 1300 άνθρωποι αγνοούνται μετά τις πλημμύρες στην περιοχή Μπαντ Νόιεναρ-Αρβάιλερ της Ρηνανίας - Παλατινάτου, ενώ τα θύματα από τις καταστροφές λόγω της κακοκαιρίας ανέρχονται στα 67. Για «ακόμη περισσότερους νεκρούς» έκανε λόγο εκπρόσωπος των τοπικών αρχών.

Σύμφωνα πάντως με την ίδια εκπρόσωπο, το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή έχει παραλύσει, γεγονός το οποίο όπως είπε, έχει ως συνέπεια πολλοί που θεωρούνται αγνοούμενοι να μην μπορούν να επικοινωνήσουν. «Ελπίζουμε να συμβαίνει αυτό», δήλωσε η εκπρόσωπος της τοπικής διοίκησης, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι οι νεκροί αναμένεται να αυξηθούν, χωρίς ωστόσο να δώσει συγκεκριμένο αριθμό. «Υπάρχουν άνθρωποι νεκροί, άνθρωποι αγνοούμενοι, άνθρωποι που βρίσκονται σε κίνδυνο. Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοια καταστροφή. Είναι πραγματικά τρομακτικό», δήλωσε η Πρωθυπουργός της Ρηνανίας - Παλατινάτου Μαλού Ντράιερ (SPD). Από την πλευρά του ο 'Αρμιν, Λάσετ, Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, η οποία βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο της καταστροφής, συνέδεσε τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών - καύσωνα και κατόπιν σφοδρές βροχοπτώσεις - με την κλιματική αλλαγή. Ο κ. Λάσετ έχει δεχθεί κατ' επανάληψη κριτική για τη στήριξη που προσφέρει στα ανθρακωρυχεία της περιοχής του και για την ταυτόχρονη παρακώλυση της εγκατάστασης ανεμογεννητριών.

Ο καθηγητής Ωκεανοφυσικής στο Ινστιτούτο του Πότσνταμ για την Έρευνα της Κλιματικής Επίδρασης Στέφαν Ράμστορφ δήλωσε ωστόσο ότι είναι ακόμη ασαφές εάν οι βροχοπτώσεις της δυτικής Γερμανίας αποτελούν άμεσο αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη. «Μπορούμε όμως να πούμε ότι τέτοια γεγονότα γίνονται όλο και πιο συχνά, λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου", διευκρίνισε.

Ο 'Αρμιν Λάσετ, ο οποίος παρενέβη χθες το βράδυ σε ζωντανή εκπομπή του ZDF από το Στόλμπεργκ στο 'Ααχεν, μια από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από τις πλημμύρες, τόνισε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αποκατασταθούν όσο γίνεται πιο σύντομα κατεστραμμένοι δρόμοι, γέφυρες και άλλες εγκαταστάσεις. Τις προσπάθειες των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και των Ενόπλων Δυνάμεων που επιχειρούν στις πληγείσες περιοχές συνδράμουν αμερικανοί εθελοντές από την γειτονική αεροπορική βάση του Σπανγκντάλεμ, με τη διανομή εκατοντάδων σάκων με άμμο στους κατοίκους της περιοχής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις