Στα μαχαίρια φαίνεται ότι βρίσκονται τα πολιτικά κόμματα στη Γερμανία σχετικά με τη δημιουργία ή όχι ενός ξεχωριστού υπουργείου που θα είναι υπεύθυνο για τις ψηφιακές πολιτικές της χώρας, μετά τις επερχόμενες εκλογές που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στις 24 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα Euractiv, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της καγκελαρίου 'Αγκελα Μέρκελ, σκοπεύει να διορίσει έναν υφυπουργό, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για τέτοιου είδους θέματα. Ωστόσο, άλλα κόμματα προτείνουν τη δημιουργία ενός εντελώς νέου υπουργείου που θα αναλάβει τις εργασίες σχετικά με την τεχνολογία και τον ψηφιακό τομέα.
Από την πλευρά του, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) του Μάρτιν Σουλτς έχει δεσμευτεί ότι θα δημιουργήσει ένα υπουργείο ψηφιακής πολιτικής, στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας. Το κόμμα προωθεί αυτή την πρόταση ως έναν τρόπο για τη δημιουργία μιας «πιο λιτής και αποτελεσματικής κυβέρνησης». Αυτή την πρόταση υποστηρίζουν και άλλα κόμματα, όπως οι Πράσινοι και οι Χριστιανοκοινωνιστές. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ιδέα για τη δημιουργία ενός νέου υπουργείου υποστηρίζουν και οι ψηφοφόροι, αφού το 48% των ερωτηθέντων που συμμετείχαν σε έρευνα της YouGov αυτή την εβδομάδα, επιθυμούν τη σύσταση ενός νέου υπουργείου ψηφιακής πολιτικής.
Ο εκπρόσωπος ψηφιακής πολιτικής του SPD, Λαρς Κλινγκμπέιλ, δήλωσε εχθές, Τετάρτη, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, στην εφημερίδα Handelsblatt ότι η νέα κυβέρνηση είτε θα πρέπει να διαθέτει ένα υπουργείο ψηφιακής πολιτικής είτε θα πρέπει να υιοθετήσει την πρόταση του CDU για τη ανάθεση των αρμοδιοτήτων σε κάποιον υφυπουργό.
«Εάν δεν συμμορφωθούμε τελικά με την πραγματικότητα της δομής μας, πρόκειται να χάσουμε τη πορεία της ψηφιοποίησης», δήλωσε στην Handelsblatt ο Κλινγκμπέιλ.
Αρκετές χώρες της ΕΕ διαθέτουν ήδη υπουργεία ψηφιακής πολιτικής, ενώ άλλα κράτη-μέλη έχουν αναθέσει αυτό το ρόλο σε υφυπουργούς κάποιου συγκεκριμένου υπουργείου. Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η σύσταση ενός υπουργείου ψηφιακής πολιτικής στη Γερμανία θα μπορούσε να αποδείξει σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ ότι η χώρα αναλαμβάνει ένα πιο δραστικό και σημαντικό ρόλο στις πολιτικές που αφορούν στην τεχνολογία.
Παρά τη βιομηχανική επιτυχία της Γερμανίας στην αυτοκινητοβιομηχανία και άλλες επιχειρήσεις, η χώρα έλαβε μέτρια αποτελέσματα στην κατάταξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορά στην ψηφιακή πρόοδο των χωρών της ΕΕ. Το 2017, η Γερμανία βρέθηκε στην 19η θέση -από τις 28- σχετικά με το πώς οι πολίτες χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, κάτι που σημαίνει ότι πολλοί Γερμανοί δεν το χρησιμοποιούν καν. Επιπλέον, η χώρα έχει δεχτεί έντονες κριτικές για τα παλαιωμένα και αργά ευρυζωνικά της δίκτυα και την κακή ποιότητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο σε αγροτικές περιοχές. Εφέτος, κατέλαβε την 21η θέση, από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με τον αριθμό συνδρομών για γρήγορες ευρυζωνικές συνδέσεις.