Διεθνή

Σε ύφεση η γερμανική οικονομία


Σε ύφεση εισήλθε η γερμανική οικονομία το Α' τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας που δημοσίευσε το πρακτορείο Reuters.

Συγκεκριμένα, το γερμανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,3% στοπρώτο τρίμηνο έδειξαν τα στοιχεία, έπειτα από συρίκνωση 0,5% το δ' τρίμηνο του 2022. Σημειώνεται ότι η ύφεση ορίζεται συνήθως ως δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης.

Ο πληθωρισμός συνέχισε να επιβαρύνει τη γερμανική οικονομία στις αρχές του έτους, σύμφωνα με η στατιστική υπηρεσία. Αυτό αντανακλάται στην κατανάλωση των νοικοκυριών, η οποία μειώθηκε κατά 1,2% σε τριμηνιαία βάση.

Αντίθετα, οι επενδύσεις αυξήθηκαν το α' τρίμηνο, μετά από ένα αδύναμο β' εξάμηνο του 2022.

Τα στοιχεία αυτά αποτελούν πισωγύρισμα για τη Γερμανία, η οποία παρά το γεγονός ότι ξέφυγε από τα πιο ζοφερά σενάρια που φοβόταν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εντούτοις υπέκυψε σε μια ύφεση που ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέκλειε τον Ιανουάριο.

Για τους οικονομολόγους της Commerzbank, μια ύφεση κατά το δεύτερο εξάμηνο φαίνεται τώρα πιο πιθανή από την ανάκαμψη που συνεχίζουν να προβλέπουν οι περισσότεροι συνάδελφοί τους.

Ο πληθωρισμός δεν βοηθάει. Σύμφωνα με την Bundesbank, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να υπερβαίνει το 7% και δεν αναμένεται να υποχωρήσει γρήγορα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα