Διεθνή

Γερμανία: Στο ναδίρ η παραγωγή αυτοκινήτων, χαμηλό 23 ετών!


Στα χαμηλότερα επίπεδα 23 ετών έπεσε η παραγωγή αυτοκινήτων στη Γερμανία, προκαλώντας έντονες ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία είναι από τους πλέον βασικούς κλάδους, με μεγάλη συμβολή στις εξαγωγές και στην απασχόληση.

Αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Volkswagen, η BMW και η Daimler, κατασκεύασαν πέρυσι 4,66 εκατομμύρια οχήματα σε γερμανικά εργοστάσια - τα λιγότερα μετά το 1996!

Η ένωση των επιχειρήσεων του κλάδου (VDA) που δημοσίευσε τα στοιχεία τη Δευτέρα, απέδωσε την πτώση της παραγωγής κατά 9% στην  κάμψη της διεθνούς ζήτησης.

Η πτώση αποδίδεται επίσης στο γεγονός οτι η οικονομία της ατμομηχανής της Ευρωζώνης κλυδωνίζεται εξαιτίας του εμπορικού ανταγωνισμού των ΗΠΑ με την ΕΕ και την Κίνα και την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Η αυτοκινητοβιομηχανία προετοιμάζεται για πιο δύσκολες μέρες φέτος. Η VDA προβλέπει ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις αυτοκινήτων θα πέσουν στα 78,9 εκατομμύρια οχήματα, από 80,1 εκατομμύρια το 2019.

Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες

Η θέση της Γερμανίας ως παγκόσμιας παραγωγικής ατμομηχανής έχει οικοδομηθεί πάνω στη βιομηχανία αυτοκινήτων, αλλά οι ανησυχίες σχετικά με τη ρύπανση –οι οποίες ενισχύθηκαν μετά την αποκάλυψη  του σκανδάλου της Volkswagen το 2015 με τα «πειραγμένα» ντιζελοκίνητα αυτοκίνητα – , οι εμπορικές συγκρούσεις και οι επιβραδυνόμενες οικονομίες έχουν από κοινού ζημιώσει τη ζήτηση.

Η Daimler, η Volkswagen και ο προμηθευτής ανταλλακτικών Continental προβαίνουν σε απολύσεις εργαζομένων για να μειώσουν το κόστος.

Ταυτόχρονα, η βιομηχανία πρέπει να δαπανήσει δισεκατομμύρια ευρώ για να αναπτύξει καθαρότερα οχήματα, δυνατότητες αυτόνομης οδήγησης και να αντιμετωπίσει την εμφάνιση υπηρεσιών όπως η Uber, η οποία έχει ισοδύναμη με την Daimler αγοραία αξία.

Η Γερμανία είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στις κανονιστικές απαιτήσεις για καθαρότερα οχήματα, διότι μάρκες όπως η BMW, η Porsche και η Audi επικεντρώνονται στην ισχύ και την απόδοση. Αυτό οδηγεί τις αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας να διερευνήσουν ασυνήθιστα projects.

Στην έκθεση CES electronics στο Λας Βέγκας, η Mercedes-Benz της Daimler παρουσίασε ένα πρωτότυπο αυτοκίνητο εμπνευσμένο από την ταινία Avatar. Το ηλεκτροκίνητο όχημα διαθέτει πλάγια κίνηση που θυμίζει... καβούρι και βιομετρικούς ελέγχους που επιτρέπουν τη "συγχώνευση του ανθρώπου με τη μηχανή".

Θα υποχωρήσει η εγχώρια ζήτηση

Η εγχώρια αγορά αυτοκινήτων της Γερμανίας  ενισχύθηκε  5% πέρυσι. Αγοράστηκαν 3,6 εκατομμύρια νέα αυτοκίνητα, ο μεγαλύτερος αριθμός από το 2009.

Ωστόσο, η VDA εκτιμά ότι οι πωλήσεις θα πέσουνφέτος. Προβλέπει επίσης ότι η απώλεια θέσεων εργασίας θα επιταχυνθεί εν μέσω της μετάβασης στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα οποία απαιτούν λιγότερα εξαρτήματα και λιγότερη εργασία για να κατασκευαστούν.

Η Γερμανία ενίσχυσε τη θέση  που πρόσφατα απέκτησε έναντι της Νορβηγίας ως η μεγαλύτερη αγορά ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη, μετά την πώληση 63.281 ηλεκτρικών αυτοκινήτων πέρυσι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μεταφοράς Αυτοκινήτων της χώρας (KBA).

Διαβάστε επίσης