Διεθνή

Γερμανία: Όταν ο Ρήνος γίνεται «πολιτικό ζήτημα»


Πολλά είναι τα δημοσιεύματα τις τελευταίες ημέρες στα γερμανικά ΜΜΕ για τον συναγερμό που έχει σημάνει για την κατάσταση των υδάτινων πόρων του Ρήνου,  του δευτέρου μεγαλύτερου ποταμού στην Ευρώπη, εξαιτίας της ανομβρίας και της εξαιρετικά χαμηλής στάθμης του.

Σε σχόλιό της η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt του Ντίσελντορφ επισημαίνει: «Οι ετήσιες αναφορές για θερμοκρασίες ρεκόρ ανήκουν στο μεταξύ στην καθημερινή, καταθλιπτική ρουτίνα πολλών Γερμανών. Εδώ και χρόνια νιώθουμε και μετράμε πώς η κλιματική αλλαγή κάνει τη Γερμανία πιο ζεστή και πιο ξηρή, με δραματικές συνέπειες για τη φύση, την οικονομία, την κοινωνία (…)

Η χαμηλή στάθμη αυτές τις μέρες στον Ρήνο αποτελεί μόνο ένα παράδειγμα για το πώς ομοσπονδιακή κυβέρνηση και κρατίδια απέτυχαν να χαράξουν μια σωστή πορεία για την κλιματική αλλαγή. Για παράδειγμα λείπει ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του καύσωνα και την προστασία ευπαθών ομάδων. Η υπερθέρμανση του πλανήτη επιταχύνεται, όχι όμως και η ικανότητα δράσης της πολιτικής. Όμως τα ακραία καιρικά φαινόμενα δείχνουν ότι οι καιροί δεν αντέχουν άλλες καθυστερήσεις».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις