Διεθνή

Γερμανία: Το SPD δεν θα εγκατελείψει τον κυβερνητικό συνασπισμό


Ο εύθραυστος κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) φαίνεται ότι θα εξαντλήσει τη θητεία του. Η νέα αριστερή ηγεσία του SPD έκανε ένα βήμα πίσω και στο συνέδριο του κόμματος που ξεκινά σήμερα δεν πρόκειται να προτείνει αποχώρηση από τον συνασπισμό.

Στο συνέδριο θα επικυρωθεί η εκλογή του Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς και της Σάσκια Έσκεν - δύο νέων στελεχών  "αριστερής απόκλισης" - στις κορυφαίες θέσεις του κόμματος. 

Δεν πρόκειται να τεθεί σε ψηφοφορία ερώτημα παραμονής ή όχι του SPD στον κυβερνητικό συνασπισμό με το CDU της Μέρκελ, όπως ζητούν πολλά στελέχη και μέλη του κόμματος.  ιδιαίτερα αντιδημοφιλής συνασπισμός στη βάση των Σοσιαλδημοκρατών.

Ομως το SPD ενδέχεται να σημειώσει νέα στροφή προς τα αριστερά στο συνέδριό του, καθώς ο επικεφαλής της νεολαίας Κέβιν Κιούνερτ, που επίσης είναι αντίθετος στη συμμετοχή του κόμματος στον κυβερνητικό σιναπισμό, πρόκειται να θέσει υποψηφιότητα για μία από τις θέσεις του αντιπροέδρου.

Ο Κιούνερτ ίσως ενταχθεί στην ομάδα των Βάλτερ- Μπόργιανς και Έσκεν για να δημιουργήσουν μία αριστερή τρόικα στην κορυφή του παλαιότερου κόμματος της Γερμανίας και να πάρουν τα ηνία από την παλιά φρουρά των σοσιαλδημοκρατών.

Παλαιότερα το SPD αποτελούσε μοντέλο για τους Σοσιαλιστές σε όλο τον κόσμο. Ομως τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί πολλές ήττες και αρκετοί ψηφοφόροι του έχουν στραφεί σε ακροαριστερά ή ακροδεξιά κόμματα.

Με τους Σοσιαλδημοκράτες να συμμετέχουν σε κυβερνητικό συνασπισμό με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα δέκα από τα 14 χρόνια που είναι στην εξουσία, τα περισσότερα από 425.000 μέλη του πιστεύουν ότι έχει έρθει η ώρα να αποχωρήσει και να ανασυνταχθεί ώστε να δημιουργήσει νέα εκλογική βάση.

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ο Βάλτερ- Μπόργιανς και η Έσκεν έριξαν το γάντι στη Μέρκελ.

Ζήτησαν μεγάλες αλλαγές στο συμβόλαιο του κυβερνητικού συνασπισμού, απειλώντας ότι θα τον εγκαταλείψουν και θα αποσύρουν τους Σοσιαλδημοκράτες υπουργούς από την κυβέρνηση πριν τις επόμενες εκλογές που είναι προγραμματισμένες για το 2021.

Όμως αργότερα αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν έπειτα από την πίεση που τους άσκησαν ανώτερα στελέχη και βουλευτές του SPD.

Εξάλλου τα ηγετικά στελέχη του CDU έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του συμβολαίου του συνασπιμού, με την επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών Ανεγκρέτ Καμπ- Κάρενμπάουερ να τονίζει ότι η θέσπιση βασικής σύνταξης, ένα από τα θεμελιώδη αιτήματα του SPD, εξαρτάται από τη συνέχιση του συνασπισμού.

Τελικά το προσχέδιο της πρότασης των εκπροσώπων του SPD που θα συμμετάσχουν στο συνέδριο, στο οποίο έχουν συμφωνήσει ο Βάλτερ- Μπόργιανς και η Έσκεν, περιορίζεται να ζητεί διάλογο με το CDU για την ενδεχόμενη λήψη μέτρων για τη σταθεροποίηση της οικονομίας της Γερμανίας και αλλαγές στο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Η Έσκεν χαρακτήρισε την πρόταση καλό συμβιβασμό, ενώ η ίδια και ο Βάλτερ- Μπόργιανς δήλωσαν ότι «θέλουμε να χτίσουμε γέφυρες».

 

 

 


 

Διαβάστε επίσης