Πολιτική

Γερμανία: "Επέστρεψαν" οι Σοσιαλδημοκράτες, γρίφος η συγκρότηση κυβερνητικού σχήματος


Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) "αναγεννάται από τις στάχτες του" και αναδεικνύεται νικητής στις γερμανικές βουλευτικές εκλογές,  ενώ οι Χρηστιανοδημοκράτες-Χριστιανοκοινωνιστές της Μέρκελ  καταγράφουν το χαμηλότερο εκλογικό ποσοστό της ιστορίας τους.

Τα εκλογικά αποτελέσματα καθιστούν εξαιρετικά δυσχερή τη συγκρότηση νέου κυβερνητικού σχήματος, καθώς εάν δεν υπάρξει "μεγάλος συνασπισμός" Σοσιαλδημοκρατών-Χριστιανοδημοκρατών, ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα πρέπει να συμμαχήσει με τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες (Φιλελεύθερους).

Με καταμετρημένο το σύνολο των ψηφοδελτίων, τα αποτελέσματα διαμορφώνονται ως εξής:

  • το SPD συγκεντρώνει 25,7%
  • οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU) 24,1%
  •  Ακολουθούν οι Πράσινοι με 14,8% και οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 11,5%
  • Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) παίρνει 10,3%
  • Η Αριστερά συγκεντρώνει 4,9%, ενώ το όριο εισόδου στη Βουλή είναι 5%.

Με αυτά τα ποσοστά, όλοι οι κυβερνητικοί συνδυασμοί είναι πιθανοί, εκτός από  SPD- Πράσινοι- Αριστερά.

Η συζήτηση για την επόμενη ημέρα έχει ήδη ξεκινήσει. Aναμένονται σκληρές διαβουλεύσεις για δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού, με τους Πράσινους  να φαίνεται πως θα βρεθούν σε θέση ρυθμιστή.

Σε κάθε περίπτωση, η νέα κυβέρνηση θα έχει σχηματιστεί πριν από το τέλος του έτους, όπως δήλωσαν οι επικεφαλής των δύο μεγάλων κομμάτων. Μέχρι τότε η Μέρκελ θα παραμείνει στην καγκελαρία.

Οσον αφορά την ανάλυση των αποτελεσμάτων επισημαίνεται ότι το SPD κερδίζει τουλάχιστον 4,5% σε σύγκριση με την επίδοση του στις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές του 2017.

Αντίθετα, το συντηρητικό μπλοκ υπέστη μεγάλες απώλειες: Η δύναμη της ένωσης CDU/ CSU συρρικνώθηκε σχεδόν κατά 8% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές και , καταγράφοντας το χαμηλότερο εκλογικό ποσοστό της ιστορίας του κόμματος.

Οι Πράσινοι πέτυχαν έναν εκλογικό θρίαμβο, αν και δεν συγκέντρωσαν το ποσοστό που τους έδιναν οι δημοσκοπήσεις μέχρι πριν από 1-2 μήνες. Κέρδισαν περίπου 4,5%, ξεπερνώντας τους Ελεύθερους Δημοκράτες (Φιλελεύθερους).

Το ακροδεξιό AfD έχασε έδαφος, δείχνοντας ότι μετατρέπεται σιγά-σιγά σε ένα μικρό, εθνικό κόμμα διαμαρτυρίας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα