Με Άποψη

Γερμανία-ελληνοτουρκικά: Οι εξοπλισμοί ως εργαλείο εξωτερικής πολιτικής


Η στάση της Γερμανίας στα ελληνοτουρκικά απέχει πολύ από του να θεωρηθεί ως "αμέριστη στήριξη των ελληνικών θέσεων", όσο κι αν η κυβέρνηση θέλει να εμφανίζεται ικανοποιημένη. Γι αυτό άλλωστε οι δηλώσεις του καγκελαρίου Σολτς κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Αθήνα. αποτέλεσαν αντικείμενο ποικίλων ερμηνειών και έγιναν αφορμή έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης

 Σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση επέκρινε τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη ότι δεν κατάφερε να αποσπάσει από τον Γερμανό ομόλογο του δηλώσεις απερίφραστης στήριξης της Ελλάδας και ρητής καταδίκης της τουρκικής επιθετικότητας.

Το ζήτημα αυτό αναδείχθηκε ως μείζον. Αγνοήθηκε έτσι και αποσιπήθηκε ακόμη και από τα μέσα ενημέρωσης ο ουσιαστικός λόγος της επίσκεψης του Γερμανού ηγέτη – ο οποίος δεν ήρθε στην Αθήνα για να εκφράσει τη συμπαράστασή του στην Ελλάδα, ούτε για να προωθήσει μόνο τα γεωπολιτικά συμφέροντα της χώρας του.

Η Γερμανία επιδιώκει βέβαια να διαδραματίσει ρόλο στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, ακολουθώντας μία πολιτική που ικανοποιεί ως ένα βαθμό την Ελλάδα, χωρίς να δυσαρεστεί σφόδρα την Αγκυρα. Παράλληλα όμως επιδιώκει να εξαργυρώσει” αυτή τη στήριξη με οικονομικά ανταλλάγματα. Τα οποία αφορούν κυρίως προμήθειες οπλικών συστημάτων και στρατιωτικού υλικού.

Στο Βερολίνο έχουν “παράπονα” για τη στάση της Ελλάδας επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη: Η Γερμανία έμεινε εξω από την κατανομή του τελευταίου μεγάλου εξοπλιστικού πακέτου των 6,3 δισ. ευρώ, που αφορούσε κυρίως προμήθειες αεροσκαφών, φρεγατών και κορβετών. Από την “πίτα” που έχει μοιραστεί, η μερίδα του λέοντος πήγε στους Γάλλους. Λιγότερα - μαζί με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας -θα πάρουν οι Αμερικανοί, που περιμένουν να μπουν και στη δεύτερη κατανομή για τα “αδιάθετα υπόλοιπα” του πακέτου. Κάτι “ψίχουλα” θα καταλήξουν σε Ιταλούς.

Οι Γερμανοί προσβλέπουν τώρα στις προμήθειες των άλλων οπλικών συστημάτων – πέραν των αεροσκαφών, φρεγατών και κορβετών - και του στρατιωτικού υλικού που περιλαμβάνονται στο εξοπλιστικό πακέτο των 6,3 δισ.
Πρόκειται για αγορές συνολικής δαπάνης περίπου 1,8 δισ. ευρώ, από τι οποίες η γερμανική πολεμική  βιομηχανία μπορεί να καλύψει έως και το 80%.

Το μεγάλο “πακέτο” που ενδιαφέρει τους Γερμανούς είναι ο εκσυγχρονισμός των παλιών φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ που διαθέτει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Η δαπάνη αυτού προγράμματος μπορεί να είναι από 700 εκατ. ευρώ έως 1 δισ. ευρώ, ανάλογα με την έκταση του εκσυγχρονισμού που θα γίνει, τον πρόσθετο εξοπλισμού των φρεγατών και τις επιχειρησιακές δυνατότητες που θα αποκτήσουν.

Προσφορά έχει ήδη υποβάλει η γερμανική ThyssenKrupp Marine Systems σε συνεργασία με την Thales Netherlands. Προτείνουν να αναλάβουν τον εκσυγχρονισμό των 4 ΜΕΚΟ έναντι 700 εκατ. ευρώ -ποσό κατά 150 εκατ. υψηλότερο από προγενέστερη προσφορά τους. Η δαπάνη μπορεί να φθάσει το 1 δισ. ευρώ, αν αποφασιστεί να εξοπλιστούν τα εκσυγχρονιζόμενα σκάφη με  συστήματα RAM και CAPTAS-2.

Προτάσεις υπάρχουν επίσης από ΗΠΑ, Ιταλία, Σουηδία και Ισραήλ. Οι Γερμανοί πιέζουν σε κάθε επίπεδο για να μη χάσουν τη δουλειά και βρίσκονται σε σκληρή διαπραγμάτευση με το Πολεμικό Ναυτικό και το ΥΠΕΘΑ.

Ο καγκελάριος Σολτς ήρθε να εντείνει την πίεση, προκειμένου να κλείσει άμεσα η τελική συμφωνία για τις ΜΕΚΟ, πάνω σε μία βελτιωμένη πρόταση που θα καταθέσει εντός των ημερών η ThyssenKrupp Marine.

Παράλληλα, προσπάθησε να αποσπάσει δεσμεύσεις από την ελληνική κυβέρνηση ότι οι γερμανικές εταιρείες θα εξασφαλίσουν μεγάλο μερίδιο στις προμήθειες στρατιωτικού υλικού και αμυντικού εξοπλισμού, που θα γίνουν την επόμενη διετία. Το πακέτο περιλαμβάνει ρουκέτες και αντιαρματικά διαφόρων τύπων, βλήματα πυροβολικού, τορπίλες υποβρυχίων, αναβάθμιση επικοινωνιακών συστημάτων κλπ.

Δεδομένου του μεγάλου αριθμού κατασκευαστών τέτοιου υλικού σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός  υποψήφιων προμηθευτών και οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν πολλές επιλογές. Ομως στη λήψη αποφάσεων υπεισέρχονται πολλοί παράγοντες, πέραν των καθαρά τεχνικών και οικονομικών κριτηρίων.

Η Ελλάδα εκτός από όπλα χρειάζεται διεθνή στήριξη στην αντιπαράθεσή της με την Τουρκία. Ο Σολτς ήρθε να την προσφέρει, αλλά προσεκτικά, με μισόλογα και με το... σταγονόμετρο. Ωσπου οι γερμανικές εταιρείες να αποσπάσουν τα συμβόλαια προμηθειών. Και φροντίζοντας παράλληλα να μην “κακοκαρδίσει” πολύ τον Ερντογάν. Διότι από την Αγκυρα οι Γερμανοί περιμένουν ακόμη μεγαλύτερα συμβόλαια προμηθειών..

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις