Την πεποίθηση ότι η Γερμανία είναι τοποθετημένη έτσι ώστε να αποφύγει ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, με αφορμή την έγκριση σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο του «πακέτου ανάκαμψης» των 130 δισεκατομμυρίων ευρώ για την γερμανική οικονομία, απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση προς τους πολίτες, όσο δεν υπάρχει εμβόλιο ή θεραπεία, να τηρούν τους κανόνες πρόληψης. Ο υπουργός ενθάρρυνε πάντως τους καταναλωτές να ψωνίζουν, προκειμένου να ενισχύσουν την οικονομία, ενώ τόνισε ότι δεν σχεδιάζονται περαιτέρω μέτρα στήριξης της οικονομίας.
«Ζούμε με τον κορονοϊό, κάτι που περιγράφω ως “νέα κανονικότητα”. Και αυτό θα αλλάξει μόνο όταν θα έχουμε νέες θεραπείες και όταν θα έχουμε εμβόλιο. Όσο αυτά δεν υπάρχουν, πρέπει να οργανώσουμε τη ζωή μας κατά τρόπο ώστε να αποτρέψουμε ένα δεύτερο κύμα», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αλλά παράλληλα σημείωσε ότι υπάρχουν «πάρα πολλές» πιθανότητες η Γερμανία να αποφύγει τελικά ένα νέο «χτύπημα» του ιού.
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε κατ’ επανάληψη ότι «αυτό είναι ΤΟ πακέτο» και ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας. Αναφέρθηκε μάλιστα στην ταχύτητα με την οποία αυτό σχεδιάστηκε και εγκρίθηκε, κάνοντας λόγο για απόδειξη ότι η πολιτική μπορεί να ενεργήσει έγκαιρα. Στο ίδιο πλαίσιο και προκειμένου τα μέτρα να τεθούν σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου, η ψήφισή τους από την Bundestag θα γίνει σε έκτακτη συνεδρίαση στις 29 Ιουνίου.
«Πιστεύουμε ότι με αυτά τα μέτρα θα πάρουμε τώρα μπροστά», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς και διευκρίνισε ότι στην πρώτη φάση το ζητούμενο ήταν η σταθεροποίηση της οικονομίας και η διαφύλαξη θέσεων εργασίας. «Τώρα το θέμα είναι ότι έχουμε λίγη περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Αν δεν το κατανοήσουμε όλοι, δεν θα λειτουργήσει. Αν ο καθένας μας περιμένει κάποιον άλλον να κάνει την αρχή, στην οικονομία δεν θα προχωρήσει τίποτα», είπε ο υπουργός και ζήτησε από τους πολίτες να επιστρέψουν όσο αυτό είναι εφικτό στις κανονικές καταναλωτικές τους συνήθειες.
Ο κ. Σολτς δήλωσε επίσης πεπεισμένος ότι η Γερμανία θα αρχίσει ήδη το 2023 να αποπληρώνει το χρέος που θα αποκτήσει αυτό το διάστημα, υπενθυμίζοντας ότι κάτι ανάλογο συνέβη και μετά την κρίση της περιόδου 2008-9.
πηγή: ΑΠΕ