Άμυνα & Διπλωματία

Γεραπετρίτης για Γάζα: Καλούμε σε άμεση διακοπή εχθροπραξιών, απελευθέρωση ομήρων και διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων


«Καλούμε για την άμεση και διαρκή διακοπή των εχθροπραξιών, την απελευθέρωση των ομήρων, τη διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων και την αποκατάσταση ζωτικής σημασίας υποδομών στη Γάζα», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, σε κοινές δηλώσεις με τον Παλαιστίνιο υπουργό Εξωτερικών Ριάντ αλ-Μαλίκι, μετά τη συνάντησή τους στην Αθήνα.

«Είναι σαφές πως η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αντιδράσει άμεσα και συλλογικά. Και θα πρέπει η εκεχειρία και η ειρήνη στην περιοχή να τεθούν υπό την σκέπη του ΟΗΕ», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης. «Η διπλωματία πρέπει να επιτύχει».

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, η συνάντηση «διενεργείται υπό συνθήκες κρίσης στη Μέση Ανατολή, που έχει από μακρού χρόνου φύγει από το περιφερειακό επίπεδο και έχει λάβει οικουμενικές διαστάσεις».

«Η Ελλάδα ανησυχεί βαθύτατα για την κλιμάκωση της έντασης στη Γάζα και για τη διάχυσή της στη Δυτική Όχθη, στο Νότιο Λίβανο, τη Συρία και την Ερυθρά Θάλασσα. Και βεβαίως ανησυχούμε για την τυχόν επέκταση των επιθέσεων στην περιοχή της Ράφα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως υπογράμμισε, η στάση της Ελλάδας «ήταν εξαρχής και παραμένει συνεπής και εκφράζεται με ακεραιότητα και ευθυκρισία».

«Καταδικάζουμε κάθε μορφής τρομοκρατική ενέργεια και πρέπει να καταστήσουμε για μια ακόμη φορά σαφές ότι η Χαμάς δεν μπορεί να συγχέεται ούτε να ταυτοποιείται με τον παλαιστινιακό λαό. Σενάρια δε, εκτοπισμού πληθυσμών, καθώς και συλλογικής ευθύνης, είναι κατηγορηματικά μη αποδεκτά», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν στις εστίες τους».

Η βασική θέση της χώρας μας παραμένει αμετάβλητη, όπως υπενθύμισε. Η Ελλάδα υποστηρίζει σθεναρά τη λύση των δύο κρατών και τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, το οποίο θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων, με βάση την προ του 1967 συνοριακή γραμμή και με πρωτεύουσα τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα.

«Αυτή η πολιτική προοπτική είναι επωφελής όχι μόνο για τους Παλαιστινίους της Γάζας και της Δυτικής Όχθης, αλλά για όλο τον αραβικό κόσμο, για την περιφερειακή σταθερότητα, αλλά και το ίδιο το Ισραήλ», επεσήμανε.

Άλλωστε, η στάση της Ελλάδας εκφράστηκε και εξακολουθεί να εκφράζεται με την ενεργό συμμετοχή της σε όλα τα διεθνή φόρα, αλλά και με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή. Μόλις χθες, όπως ανέφερε, απεστάλησαν 20 τόνοι ανθρωπιστικού υλικού από τον ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για τους πολίτες της Γάζας.

«Θα συνεχίσουμε την ανθρωπιστική αυτή βοήθεια. Θα επισπεύσουμε, σε συνεργασία με την παλαιστινιακή Αρχή, την ιδέα για τη δημιουργία νοσοκομείου στο πεδίο, έτσι ώστε να υπάρξει διαχείριση των δεκάδων χιλιάδων τραυματιών που υπάρχουν στη Γάζα», επεσήμανε.

Τόνισε δε, πως η επίσκεψη του ίδιου τον περασμένο Νοέμβριο στη Ραμάλα, καθώς και η συνάντηση στην Αθήνα, είναι ένδειξη της υποστήριξης της Ελλάδας στην παλαιστινιακή Αρχή ως εκπρόσωπο του παλαιστινιακού λαού και συνομιλητή της διεθνούς κοινότητας που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος.

Έκτοτε, υπενθύμισε πως έχει ταξιδέψει και συνομιλήσει με τους ομολόγους του, όλων των κρίσιμων δρώντων στην περιοχή, όπως είναι, εκτός του Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και η Ιορδανία, ενώ μόλις προχθές επέστρεψε από τη Αμερική όπου είχε συζητήσεις με τον γγ του ΟΗΕ και τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

«Μοιραζόμαστε και με τους δύο την έντονη ανησυχία μας για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή», επεσήμανε.

«Η χώρα μας θα συνεχίσει να υποστηρίζει ενεργά κάθε πρωτοβουλία που προάγει τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Μεσανατολικού και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή και στον κόσμο», κατέληξε.

Αλ-Μαλίκι: Η επίθεση στη Ράφα θα σημάνει νέες σφαγές

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης αναφέρθηκε στις συχνές συναντήσεις που έχει το τελευταίο διάστημα με τον κ. Γεραπετρίτη και την αμοιβαία εμπιστοσύνη για συνεργασία για το συμφέρον της περιοχής για την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και τη σταθερότητά της.

«Μοιραζόμαστε την ευθύνη αυτή για το πώς θα πραγματοποιηθεί η ειρήνη και η δικαιοσύνη και να οδηγηθεί σε σταθερότητα μια περιοχή που έχει γνωρίσει πολλούς πολέμους και βία», τόνισε και ευχαρίστησε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών για το ενδιαφέρον και την επιθυμία να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και να βρεθούν ανθρωπιστικές λύσεις για να προστατευθεί ο πληθυσμός της Παλαιστίνης.

«Σφίγγω το χέρι του φίλου μου υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, γιατί πάντα έχει πρωτοβουλίες, ιδέες και πάντα σκέφτεται πώς να σταματήσει τις εχθροπραξίες και πώς να σταματήσει αυτός ο πόλεμος».

«Η ζωή των Παλαιστινίων είναι σημαντική, δεν μπορούμε να την υποτιμούμε», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως σήμερα συμπληρώνονται 132 μέρες από τότε που ξεκίνησε πόλεμος στη Γάζα.

Πάνω από 20-30.000 είναι μέχρι τώρα οι νεκροί, πάνω από 70.000 τραυματίες, ενώ οι υποδομές έχουν καταστραφεί. «Η περιοχή είναι ακατάλληλη να μείνει κανείς», ανέφερε.

«Δουλεύουμε έτσι ώστε να μην εξαπολύσει το Ισραήλ επιθέσεις εναντίον της Ράφα. Η επίθεση στη Ράφα θα σημάνει νέες σφαγές», σημείωσε και πρόσθεσε: «Η δοκιμασία αυτή δεν είναι μόνο για τους Παλαιστινίους, αλλά και το ελληνικό κράτος και για όλο τον κόσμο. Οι σφαγές και οι επιθέσεις έχουν γίνει πια μια καθημερινότητα για εμάς».

Όπως επεσήμανε, με τον κ. Γεραπετρίτη συζήτησαν τρόπους για να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια που μπαίνει στη Γάζα και πώς να σταματήσουν οι εκτοπισμοί.

«Κάθε μέρα επιθετικές ενέργειες από το στρατό του Ισραήλ. Σκοπός είναι η εξόντωση όλων των Παλαιστινίων», ανέφερε και χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους υπουργούς του Ισραήλ που «επιδιώκουν την εξαφάνιση της Γάζας».

«Οι έποικοι δεν θα σταματήσουν, εφόσον ενθαρρύνονται από την κυβέρνηση του Ισραήλ. Πρέπει να υπάρχει ενδιαφέρον από τη διεθνή κοινότητα», ανέφερε και τόνισε την ανάγκη να υπάρχουν κυρώσεις από την διεθνή κοινότητα.

«Χρειάζεται πολιτική λύση για να βγούμε από αυτή την κρίση», κατέληξε. «Πρέπει να υπάρξει ευκαιρία να σταματήσει ο πόλεμος, να μπει ανθρωπιστική βοήθεια και να ιδρυθεί ένα παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα