Πολιτική

Γεωργιάδης: Το ζήτημα είναι λαθρομεταναστευτικό!


Με την επίσημη ανακοίνωση μετά το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο η κυβέρνηση χαρακτήρισε μεταναστευτικό το πρόβλημα και όχι προσφυγικό.

Σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης πήγε ένα βήμα παραπέρα, μιλώντας για «λαθρομεταναστευτικό ζήτημα». Σε συνέντευξή του στην πρωινή εκπομπή του ΑNT1 δήλωσε συγκεκριμένα: «το ζήτημα δεν είναι πιά προσφυγικό, είναι λαθρομεταναστευτικό», επαναφέροντας στη δημόσια σφαίρα έναν όρο που είχε τουλάχιστον 4,5 χρόνια να χρησιμοποιηθεί από κυβερνητικό στέλεχος.

Και δεν ήταν η μόνο φορά στην εν λόγω συνέντευξη που ο Α. Γεωργιάδης μίλησε για «λαθρομετανάστες», προκαλώντας μάλιστα την εύλογη έκπληξη του παριστάμενου βουλευτή της «Ελληνικής Λύσης» Αντώνη Μυλωνάκη, ο οποίος προφανώς δεν περίμενε να ακούσει τον χαρακτηρισμό από τον υπουργό.

Δεν είναι μόνο η φρασεολογία του Α. Γεωργιάδη, με τους συμβολισμούς της, που παραπέμπει σε σκλήρυνση της στάσης της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, αρχίζοντας να αισθάνεται πιέσεις στα δεξιά της, λόγω της μεγάλης αύξησης των μεταναστευτικών ροών. Ο Υπουργός Ανάπτυξης στην ίδια συνέντευξη προανήγγειλε μαζικές απελάσεις μεταναστών, μέσα σε 6 μήνες από την ώρα που θα φτάνουν στην Ελλάδα, καθώς και τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης (τύπου Αμυγδαλέζας) στα νησιά.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Μάθαμε από τον αρμόδιο Υπουργό πόσα χρόνια χρειάζεται, με τον νόμο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, για να φτάσει η Ελλάδα να απελάσει κάποιον. Ακριβώς δέκα χρόνια. Γι’ αυτό και τα προηγούμενα τεσσεράμισι χρόνια έγιναν μόλις 1.837 απελάσεις. Έφυγαν δηλαδή μόνο όσοι ήθελαν να φύγουν από μόνοι τους. Με τον νόμο που φέρνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, την επόμενη εβδομάδα, τα δέκα χρόνια θα γίνουν έξι μήνες. Μέσα στο 2020 θα αρχίσουν επιτέλους οι μαζικές απελάσεις στην Τουρκία».

«Η διαδικασία μετά τη ψήφιση του νόμου Χρυσοχοΐδη θα έχει ως εξής: όταν φτάνει η βάρκα και πιάνουν αυτούς τους ανθρώπους, εντός τριών ημερών, θα βγαίνει η πρώτη απόφαση που θα διαχωρίζει εάν ανήκουν στο υψηλό προσφυγικό προφίλ ή στο χαμηλό. Όσοι έχουν υψηλό προσφυγικό προφίλ, δηλαδή περίπου το 7%, θα πηγαίνουν σε ανοιχτά κέντρα και θα συνεχίζουν τη διαδικασία για να χαρακτηριστούν πρόσφυγες. Όσοι έχουν χαμηλό μεταναστευτικό προφίλ, δηλαδή το 93%, θα μπαίνουν σε κλειστού τύπου κέντρα, θα  μένουν για έξι μήνες για να τελειώσει η διαδικασία του πρώτου και του δεύτερου βαθμού του αιτήματος και μετά θα στέλνονται πίσω στην Τουρκία».

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις