Πολιτική

Γεωργιάδης: Τα έσοδα από το αέριο θα πρέπει να μείνουν εκτός των υπολογισμών


 Στη σφραγίδα και υπογραφή τεσσάρων διεθνών οργανισμών ποντάρει η κυβέρνηση για αξιόπιστη αποτύπωση του κόστους που θα προκύψει από πιθανή λύση του κυπριακού προβλήματος, εκτιμώντας ότι τα έσοδα από το αέριο θα πρέπει να μείνουν εκτός των υπολογισμών.

Ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης τονίζει τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στους ανεξάρτητους και αξιόπιστους υπολογισμούς που θα κάνουν οι διεθνείς οργανισμοί.

Ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ξεκαθαρίζει ότι είναι σφάλμα να μιλάμε για οικονομικό κόστος της λύσης, όταν επί 42 χρόνια βιώνουμε το οικονομικό κόστος της μη λύσης του κυπριακού.

Σε δηλώσεις του στη StockWatch ο κ. Γεωργιάδης επισημαίνει ότι η λύση είναι αυτή που θα αποφέρει οφέλη για τον τόπο και για να μεγιστοποιηθούν αυτά, όπως σημειώνει, θα πρέπει να περιοριστούν οι κίνδυνοι.

Εξηγεί ότι οι κίνδυνοι έχουν αφετηρία τα «άγνωστα» δημοσιονομικά και τραπεζικά δεδομένα στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου.

«Είναι εκ των ων ουκ άνευ να εφαρμοστούν από την πρώτη μέρα της λύσης αξιόπιστες ρυθμίσεις» και προσθέτει ότι «για να καταστεί αυτό εφικτό θα πρέπει να υπάρξει εξίσου αξιόπιστη εικόνα για τα δεδομένα της οικονομίας στα κατεχόμενα», παρατηρεί ο κ. Γεωργιάδης

«Θα ήταν ολέθριο σφάλμα να επιτρέψουμε να αποκαλυφθούν μετά τη λύση, οι οποιεσδήποτε τρύπες και προβλήματα τα οποία θα αποφέρουν μεγάλο οικονομικό κόστος», τονίζει.

Σημειώνει ότι είναι η πρώτη φορά που στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας για λύση του κυπριακού βρίσκεται σε εξέλιξη από διεθνείς και ευρωπαϊκούς θεσμούς μία λεπτομερής αποτύπωση της κατάστασης.

Τις μελέτες διενεργούν το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα, η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι μελέτες είναι σε εξέλιξη και θα τεθούν ενώπιον των κυπριακών αρχών με την ολοκλήρωση τους.

Είναι κοινή διαπίστωση, κατά τον υπουργό οικονομικών, ότι παρά τα προβλήματα που υπήρξαν στο τραπεζικό σύστημα, αυτό πληροί τους εποπτικούς κανόνες της ΕΚΤ και κατ’ επέκταση της τραπεζικής ένωσης και το ίδιο θα πρέπει να ισχύσει και στην κατεχόμενη περιοχή.

Το δεύτερο σκέλος το οποίο θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη είναι τα δημόσια οικονομικά στην κατεχόμενη περιοχή.

«Πρέπει να λειτουργήσουν όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης διότι δεν είναι δυνατόν να είναι βιώσιμη μία λύση με ελλειμματικούς προϋπολογισμούς», σημειώνει και προσθέτει:

«Η ελλειμματική λειτουργία, είτε στο επίπεδο της ομοσπονδίας, είτε στο επίπεδο των πολιτειών ή των τοπικών αυτοδιοικήσεων θα επέφερε κόστος στους φορολογούμενους αλλά και στην αναπτυξιακή προοπτική».

Καθιστά σαφές ότι οι οποιεσδήποτε ρυθμίσεις δημοσιονομικές ή τραπεζικές στο κατεχόμενο μέρος περνούν μέσω της πλήρους προσαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Ο υπουργός οικονομικών υπογραμμίζει και την ανάγκη υιοθέτησης ρυθμίσεων και στο περιουσιακό οι οποίες να περιορίζουν το οποιοδήποτε κόστος.

Διευκρινίζει ωστόσο ότι το μεγαλύτερο κόστος θα είναι αν όλες οι περιουσίες των ε/κ χαθούν οριστικά σε περίπτωση μη λύσης.

Φυσικό αέριο και διεθνείς αγορές

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο τα έσοδα που θα προκύψουν από το φυσικό αέριο να αποτελέσουν μέρος της κάλυψης του οικονομικού κόστους της λύσης, ο κ. Γεωργιάδης διατυπώνει σαφή θέση.

«Τα έσοδα από το φυσικό αέριο, είτε με λύση, είτε χωρίς λύση, θα πρέπει να τύχουν αξιόπιστης και διαφανούς διαχείρισης προς όφελος των μελλοντικών γενεών και να παραμείνουν εκτός προϋπολογισμών».

Αναφορικά με την αντίδραση των αγορών σε περίπτωση λύσης του κυπριακού και λαμβάνοντας υπόψη το δημόσιο χρέος και τα υφιστάμενα προβλήματα των τραπεζών, ο υπουργός οικονομικών εμφανίζεται καθησυχαστικός.

«Οι αγορές δεν θα προτάξουν ως μείζον θέμα στην αξιολόγηση τους το κόστος της λύσης, αλλά, τις μεγάλες προοπτικές και τις επενδυτικές ευκαιρίες που θα δημιουργηθούν με την επίλυση του κυπριακού».

Σε ότι αφορά τις ανάγκες ανοικοδόμησης περιοχών που θα επιστραφούν στην ε/κ πλευρά, ο κ. Γεωργιάδης υπενθυμίζει ότι το παρόν τους σε μία τέτοια προσπάθεια θα δώσουν διεθνείς χρηματοοικονομικοί οργανισμοί, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης οι οποίες θα χρηματοδοτήσουν την οποιαδήποτε ανάπτυξη χωρίς να επιβαρυνθεί άμεσα ο κρατικός προϋπολογισμός.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις