Πολιτική

Γεωργιάδης: Λύση για οφειλέτες που δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη


Ρύθμιση για τους ελευθέρους επαγγελματίες που έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ  και δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη, θα φέρει το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Αδωνις Γεωργιάδης στη Βουλή, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων.

Όπως σημείωσε, το κράτος δεν μπορεί να έρχεται να εκδικηθεί κάποιον στον οποίον η ζωή τα έφερε δύσκολα στο εργασιακό του βίο. Για αυτό «θα δουλέψουμε άμεσα με τους συνεργάτες μου για να βρούμε λύση δίκαιη, που θα δίνει διέξοδο σε εκείνους που δεν μπορούν να πληρώσουν την διαφορά που ορίζει ο νόμος, για να ενταχθούν στην διαδικασία της σταδιακής αποπληρωμής της οφειλής, μέσω της παρακράτησης μέρους της σύνταξής τους που θα παρουσιάσουμε στην Βουλή».

 Αναφερόμενος στην εξαγγελία του πρωθυπουργού για την αλλαγή της αρχιτεκτονικής του συστήματος εργασίας από συνταξιούχους, ο υπουργός είπε ότι «οι συνθήκες της ανεργίας έχουν αλλάξει, οι συνθήκες πλέον είναι πια ώριμες, και μπορούμε να μην τιμωρούνται με υψηλές παρακρατήσεις σύνταξης, όσοι συνταξιούχοι θελήσουν να εργαστούν, είτε για λόγους ανάγκης, είτε ακόμα και για ψυχολογικούς λόγους». Τόνισε δε, πως «δεν μπορεί να τιμωρούνται με παρακράτηση 30% της σύνταξής τους, για την οποία έχουν εργαστεί μια ζωή».

Σχετικά με τις συνθήκες εργασίας, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι άμεσα θα παρουσιαστεί στους κοινωνικούς εταίρους και στους συλλόγους των εργαζομένων, ένα εθνικό σχέδιο δράσεων και νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα διασφαλίσουν τις ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων - κυρίως στον τουρισμό - όπου εκεί σε ορισμένες περιπτώσεις οι συνθήκες είναι απαράδεκτες, αλλά και σε επαγγέλματα που έχουν ένα βαθμό μεγάλης επικινδυνότητας όπως οι ταχυμεταφορείς.

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι θα ήθελε «μαζί με τον υφυπουργό Παναγιώτη Τσακλόγλου να είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε τις ρυθμίσεις και μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό», υπογραμμίζονται πως «δεν πρέπει να μας φοβίζουν οι μεταρρυθμίσεις. Στόχος μας είναι, όχι μόνο να εξασφαλίσουμε την καλή ζωή των νυν συνταξιούχων και των νυν εργαζομένων, αλλά να εξασφαλίσουμε την καλή ζωή και των μελλοντικών εργαζομένων και των μελλοντικών συνταξιούχων». 

Ο κ. Γεωργιάδης όμως, έστειλε μήνυμα και στις επιχειρήσεις, λέγοντας «πως την προηγούμενη τετραετία απήλαυσαν μεγάλα κέρδη και πολύ μεγάλη πρόοδο από την ανάπτυξη της οικονομίας μας. Τώρα έχει έρθει η ώρα, ώστε οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων να απολαύσουν το μερίδιο που τους αναλογεί από αυτή την συλλογική μας επιτυχία. Δεν θέλω να σπεύδουν οι επιχειρήσεις να ζητούν ασταμάτητα εύκολες λύσεις για το έλλειμμα στην αγορά εργασίας. Η μετάκληση εργαζομένων από το εξωτερικό είναι ένα όπλο, αλλά είναι το τελευταίο. Πρώτα οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αυξήσουν δίκαια τους μισθούς των εργαζομένων τους και να τους δώσουν το μισθό που τους αναλογεί με βάση την παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας. Και μετά θα συζητήσουμε όλα τα άλλα…» είπε ο υπουργός Εργασίας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα