Τράπεζες

Πιέσεις στις τράπεζες για περισσότερα δάνεια


Με την κοινή διαπίστωση ότι είναι από προβληματική έως κλειστή η παροχή του οξυγόνου ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις στην κρισιμότερη φάση, που προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους μετά το lochdown, η κυβέρνηση εμφανίζεται να πιέζει τις τράπεζες για να χορηγήσουν περισσότερα δάνεια και όσο γίνεται γρηγορότερα.  

Άλλωστε, εντείνονται οι διαμαρτυρίες από τον επιχειρηματικό κόσμο, μεγάλο κομμάτι του οποίου διαπιστώνει με μεγάλη απογοήτευση, ότι είναι αποκλεισμένο ακόμα και από την δανειοδότηση με εγγύηση κατά 80% από το δημόσιο (μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας της Αναπτυξιακής Τράπεζας), καθώς οι τράπεζες σε πολλές περιπτώσεις ζητούν πρόσθετες εξασφαλίσεις μετρητών (cash collateral), που φθάνουν έως και το 40% του δανείου, όπως έχει γράψει το «Σin».  

Τον ρόλο του «κακού» φαίνεται ότι έχει αναλάβει ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, του οποίου πάντως μέχρι τώρα οι φωνές δεν έχουν αποδώσει, με τις τράπεζες να τις αγνοούν, συνεχίζοντας να δίνουν δάνεια με το σταγονόμετρο, τηρώντας ...ενισχυμένα τραπεζικά τραπεζικά κριτήρια.   

Σήμερα ο Α. Γεωργιάδης πήγε ένα βήμα παρακάτω, προειδοποιώντας τις τράπεζες με κυρώσεις. Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ  δήλωσε ότι τράπεζες θα αξιολογηθούν για το ρυθμό χορήγησης δανείων και όσες δεν ανταποκρίνονται όπως πρέπει, θα χάνουν χρήματα. 

Συγκεκριμένα, ο υπουργός είπε πως πλέον οι πελάτες των τραπεζών θα χρειάζεται να καταθέτουν μόνο 12 έγγραφα για τη ρύθμιση δανείων. Το μόνο κριτήριο που υπάρχει είναι να είσαι τραπεζικά ενήμερος μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2019 και ο ορισμός της προβληματικής επιχείρησης να είναι σύμφωνα με την ΕΕ.

Θα ελεγχθεί ο ρυθμός δανειοδότησης 

Οι τράπεζες λαμβάνουν ένα μέρος του ρίσκου, ανέφερε, ενώ επισήμανε:«Όσο πιο αξιόχρεος είσαι τόσο λιγότερη εξασφάλιση έχεις», ανέφερε ο Α. Γεωργιάδης. Στη συνέχεια ο υπουργός είπε πως τα 2 δισ. ευρώ μοιράστηκαν βάσει του επισήμου μεριδίου αγοράς της κάθε τράπεζας.

«Στις 30 μέρες θα ελέγξουμε το ρυθμό χορηγήσεως των δανείων ανά τράπεζα. Οι τράπεζες που έχουν πάει γρήγορα θα πάρουν περισσότερα χρήματα και θα κάνουμε αναμόρφωση αυτού του ποσού. Οι τράπεζες που έχουν πάει αργά θα χάσουν χρήματα. Θα έχουν τη δυνατότητα να δώσουν λιγότερα δάνεια άρα θα βγάλουν λιγότερα κέρδη και να απολογηθούν στους μετόχους τους», όπως ανέφερε.

Για το εγγυοδοτικό, ο υπουργός εξήγησε πως εάν μια τράπεζα ζητάει υποχρεωτικά 40% εξασφάλιση από τους πελάτες, όταν την ελέγξουν, θα έχει μείνει πίσω. «Όποια τράπεζα πάει αργά θα της πάρουμε τα λεφτά. Να ξηλώσουν τους διευθυντές σε όποια τράπεζα δεν δίνει δάνεια στον κόσμο», προειδοποίησε. 

Εξάλλου, όσον αφορά το πακέτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάκαμψη της οικονομίας, ο υπουργός είπε πως τα λεφτά δεν έχουν έρθει ακόμα στην Ελλάδα και πρόσθεσε: «Ο σχεδιασμός είναι σύνθετη διαδικασία. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα.»

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού θα έχουν τη γενική επιστασία και ευθύνη για τη διαχείριση του πακέτου, συμπλήρωσε και συνέχισε: «Αν σπαταλήσουμε τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είμαστε ανάξιοι.»

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα