Οικονομία

Παρατηρητήριο ρευστότητας δημιουργεί το ΥΠΑΝ


«Όσες επιχειρήσεις είναι κλειστές με κρατική εντολή, θα εξακολουθούν να λαμβάνουν το βοήθημα», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του σήμερα, Τετάρτη 20 Μαΐου, στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN» και προσέθεσε «προσωπικά, δεν πιστεύω ότι υπάρχει νησί που θα αποφασίσει να μην ανοίξει τη φετινή τουριστική περίοδο. Αντιλαμβάνομαι τις αγωνίες, που είναι σεβαστές. Θα υπάρχουν υγειονομικά πρωτόκολλα, θα παρακολουθούμε τι συμβαίνει, θα έχουμε ομάδες να επέμβουν όπου χρειαστεί. Νομίζω ότι τα νησιά μας προοδευτικά θα ανοίξουν όλα και τείνω να πιστέψω ότι σ’ ένα κάποιο βαθμό, θα κερδίσουμε μια χαμένη χρονιά».

Ο ίδιος τόνισε: «Σήμερα στις 12 το μεσημέρι ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για τις αιτήσεις στο πρόγραμμα χορήγησης δανείων κεφαλαίου κίνησης με πλήρη επιδότηση επιτοκίου τα πρώτα δύο χρόνια (ΤΕΠΙΧ ΙΙ). Θα μείνει ανοιχτή έως τις 28 Μαΐου. Προσθέσαμε χρήματα στο πρόγραμμα και, άρα, αυξήσαμε τα διαθέσιμα δάνεια από 1,3 δις ευρώ σε πάνω από 2 δις ευρώ».

Ο υπουργός ανέφερε: «Φτιάχνουμε παρατηρητήριο ρευστότητας, καταγράφοντας τον ρυθμό εκταμίευσης δανείων από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι τα χρήματα να φτάσουν πραγματικά στις επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη να έχουν αυτά τα χρήματα στη διάθεσή τους» και πρόσθεσε «όσο περισσότερα χρήματα βάζουμε στα χρηματοδοτικά εργαλεία, τόσο περισσότερες επιχειρήσεις θα αποκτήσουν πρόσβαση σε ρευστότητα. Δέχομαι ότι στον κόσμο που ζούμε οι υγιείς και εύρωστες επιχειρήσεις έχουν πάντα ευκολότερο τρόπο να αποκτούν ρευστότητα. Από την άλλη, η διαφορά μεταξύ των δύο εργαλείων, του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και του Εγγυοδοτικού, που ξεκινά στα τέλη Μάιου, είναι ότι στο δεύτερο, λόγω της κρατικής εγγυήσεως του 80%, οι τράπεζες θα μπορούν με λιγότερες εξασφαλίσεις να δώσουν περισσότερα χρήματα».

Παράλληλα, δήλωσε: «Τα δάνεια δεν τα εγκρίνει ούτε ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων ούτε η Αναπτυξιακή Τράπεζα. Δεν έχουμε καμία απολύτως εμπλοκή στη δανειοδότηση. Τα δάνεια τα δίνουν οι τράπεζες στους πελάτες τους».

«Παρεμβαίνουμε μόνο παρακολουθώντας τον ρυθμό με τον οποίο οι τράπεζες κάνουν πραγματική εκταμίευση. Σήμερα, δύο εβδομάδες μετά, η πραγματική εκταμίευση του ΤΕΠΙΧ ΙΙ είναι άνω των 400 εκατ. ευρώ επί αρχικού ποσού δανείων 1,3 δις ευρώ. Ο ρυθμός είναι πολύ καλός αν σκεφτείτε ότι στο ΤΕΠΙΧ Ι μετά απ’ ένα χρόνο δεν είχε καλυφθεί ούτε το 60% του συνολικού ποσού. Άρα, η εκταμίευση πηγαίνει πολύ γρήγορα», είπε ο κ. Γεωργιάδης.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις