Διεθνή

Γεωργία: Η ΕΕ στηρίζει την απόσυρση του νομοσχεδίου περί «ξένων πρακτόρων» - Νέες διαδηλώσεις


Η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Γεωργία χαιρέτισε σήμερα την ανακοίνωση για την απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου περί «πρακτόρων του εξωτερικού», η ψήφιση του οποίου από το κοινοβούλιο είχε προκαλέσει μαζικές διαδηλώσεις σ' αυτή τη χώρα του Καυκάσου.

«Χαιρετίζουμε την ανακοίνωση από το κυβερνών κόμμα για την απόσυρση του νομοσχεδίου για την 'ξένη επιρροή'», δήλωσε μέσω του Twitter η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία στο Τμπιλίσι. «Ενθαρρύνουμε όλους τους πολιτικούς ηγέτες στη Γεωργία να καταπιαστούν και πάλι με τις φιλοευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε.

Κόμματα της γεωργιανής αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν ωστόσο σήμερα πως θα συνεχίσουν να διαδηλώνουν κατά της κυβέρνησης παρά την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Η κινητοποίηση «δεν θα σταματήσει όσο δεν υπάρχει εγγύηση ότι η Γεωργία είναι αποφασιστικά δεσμευμένη σε μια φιλοδυτική οδό», αναφέρουν αντιπολιτευόμενα κόμματα σε κοινή δήλωσή τους και οργανώνουν απόψε μια νέα συγκέντρωση.

«Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση των δεκάδων διαδηλωτών που έχουν συλληφθεί» κατά τις χθεσινές και τις προχθεσινές συγκεντρώσεις, πρόσθεσαν.

Μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν προχθές, Τρίτη, και χθες, Τετάρτη, το βράδυ στο Τμπιλίσι για να καταγγελθεί η ψήφιση από το κοινοβούλιο ενός νομοσχεδίου περί «πρακτόρων του εξωτερικού», παρόμοιου με ένα νόμο που ισχύει στη Ρωσία. Η αστυνομία διέλυσε τους διαδηλωτές με δακρυγόνα και εκτοξευτήρες ύδατος.

Μπροστά σ' αυτή την εκτεταμένη κινητοποίηση, το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνεριο ανακοίνωσε σήμερα πως αποσύρει το νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο αυτό προέβλεπε πως οι οργανώσεις οι οποίες λαμβάνουν περισσότερο από το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό, θα ήταν υπόχρεωμένες να καταχωρίζονται ως «πράκτορες του εξωτερικού», διότι διαφορετικά θα απειλούνταν με πρόστιμο.

Οι διαδηλώσεις αυτές εντάσσονται σ' ένα ευρύτερο πλαίσιο πολιτικής κρίσης σ' αυτή τη χώρα του Καυκάσου.

Αυτή η πρώην σοβιετική δημοκρατία, η οποία υπέστη το 2008 μια ρωσική στρατιωτική επέμβαση, φιλοδοξεί επισήμως να ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ένα προσανατολισμό που υιοθέτησε μετά την «επανάσταση των ρόδων» του 2003.

Η επανάσταση αυτή είχε φέρει στην εξουσία τον φιλοδυτικό Μιχαήλ Σαακασβίλι, ο οποίος είναι σήμερα στην αντιπολίτευση και στη φυλακή, απ' όπου καταγγέλλει μια πολιτική εκδίκηση σε βάρος του.

Όμως πρόσφατα μέτρα της σημερινής κυβέρνησης, όπως το νομοσχέδιο για τους «πράκτορες του εξωτερικού», δημιούργησαν αμφιβολίες όσον αφορά τη διατήρηση των φιλοδυτικών φιλοδοξιών, με την αντιπολίτευση να την καταγγέλλει ότι υποστηρίζει τη Μόσχα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα