Αγορές

Γεωπολιτικοί κίνδυνοι και πολιτικό ρίσκο «βύθισαν» το ΧΑ - Ανήσυχες οι αγορές


Με τον γεωπολιτικό κίνδυνο να αυξάνεται κατακόρυφα μετά τις χθεσινές εξελίξεις στην Ουκρανία και το πολιτικό ρίσκο να διογκώνεται συνεχώς με επίκεντρο το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, το Χρηματιστήριο «βυθίστηκε» σήμερα κάτω από 900 μονάδες καταγράφοντας μεγάλες απώλειες ενδοσυνεδριακά αλλά και στο κλείσιμο.

Σημείο αναφοράς στις σημερινές συνεδριάσεις των διεθνών αγορών αποτέλεσε αναμφίβολα η πτώση του πυραύλου στην Πολωνία, που εξύφανε τα χειρότερα δυνατά σενάρια για τη σύρραξη στην ανατολική Ευρώπη. Η αρχική εκτίμηση ότι πρόκειται για ρωσικό πύραυλο δεν επαληθεύτηκε με τις ΗΠΑ αλλά και το ΝΑΤΟ να υποστηρίζουν ότι πρόκειται για πύραυλο που ανήκει σε ουκρανικό αντιαεροπορικό σύστημα. Επρόκειτο για καθησυχαστική εξέλιξη, που προφανώς, όμως, δεν είναι ικανή να ηρεμήσει πλήρως τις αγορές, που εξακολουθούν να είναι ανήσυχες.

Ο γερμανικός δείκτης DAX υποχωρεί κατά -1,04% και ο γαλλικός CAC 40 -0,55. Πτωτικό άνοιγμα και στη Wall Street με τον Nasdaq να έχει απώλειες -1,33% και τον S&P 500 να κινείται πτωτικά κατά -0,56%. Αντιθέτως κέρδη 0,10% καταγράφει ο Dow Jones

Στο Χρηματιστήριο όλοι οι βασικοί δείκτης κινήθηκαν στο κόκκινο, με τον Γενικό δείκτη να υποχωρεί ενδοσυνεδριακά έως -2,22% και να κλείνει στις 887,09 μονάδες με πτώση -1,86%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 95,03%. Ισχυρές απώλειες της τάξης του -2,48% στις 628,60 μονάδες κατέγραψε ο τραπεζικός δείκτης. Μεγάλη πτώση -4,90% είχε η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία έκανε γνωστό ότι θα βγει στις αγορές με ομόλογο senior preferred, για να αντλήσει 350 εκατ.ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 2%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά 1,47%. 

Στο φάσμα των απωλειών κινήθηκε η πλειοψηφία των μετοχών με την Eurobank να χάνει -3,03%, ενώ πάνω από το 3% ήταν και η «χασούρα» για ΔΕΗ και Σαράντη. Αlpha Bank, Eλλάκτωρ, ΟΤΕ και Λάμδα είδαν τις μετοχές τους να υποχωρούν πάνω από το -2%, ενώ πάνω από το -1% ήταν οι απώλειες σε ΑΔΜΗΕ και Εθνική.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα