Η προοπτική η Ρωσία να εκμεταλλευθεί την αποξένωση της Τουρκίας από την Δύση για να προσπαθήσει να την τραβήξει πιο κοντά της είναι πλέον ορατή. Το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία μπορεί να βελτιώσει ορισμένες γεωπολιτικές εντάσεις βραχυπρόθεσμα μεταξύ των δύο χωρών, δεδομένου ότι η Μόσχα, σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους συμμάχους της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, θα είναι πρόθυμη γυρίσει το βλέμμα, καθώς ο Ερντογάν εκκαθαρίζει τους εγχώριους αντιπάλους του.
Τα τελευταία χρόνια ο στρατός της Ρωσίας έχει βελτιωθεί, κυρίως ως αποτέλεσμα ενός τεράστιου αμυντικού προγράμματος εκσυγχρονισμού που η χώρα ξεκίνησε το 2008. Και στην γειτονιά της Τουρκίας, η Μόσχα ενισχύει την στρατιωτική της παρουσία. Η Ρωσία έχει δημιουργήσει ζώνες στην Μαύρη Θάλασσα, όπου από τότε που προσάρτησε την Κριμαία το 2014 εργάζεται για την αναβάθμιση των ναυτικών δυνάμεών της, και, επίσης αναπτύσεται στην ανατολική Μεσόγειο . Η Ρωσία έχει μετακινήσει πρόσθετες δυνάμεις και εξοπλισμό στην ναυτική βάση της στην συριακή πόλη Ταρτούς , και συμφώνησε με την κυβέρνηση Άσαντ να σταθμεύσει δυνάμεις σε άλλες περιοχές σε όλη την χώρα, κυρίως στην Λατάκια . Τον Δεκέμβριο του 2015, υποσχέθηκε να ενισχύσει την 5000 ανδρών στρατιωτική της δύναμη στην Αρμενία, στα τουρκικά σύνορα, και καθιέρωσε ένα κοινό σύστημα αεράμυνας με την χώρα αυτή.
Αυτές οι αλλαγές έχουν κάνει για άλλη μια φορά την Άγκυρα ευάλωτη στις ρωσικές πιέσεις . Την ίδια στιγμή, τα στρατηγικά συμφέροντα της Ρωσίας και της Τουρκίας έχουν αποκλίνει: Όχι μόνο στην Συρία, αλλά και στην Ουκρανία , την οποία η Ρωσία έχει εργαστεί για να διαμελίσει ενώ η Τουρκία έχει συσφίξει τους δεσμούς της, και στον Καύκασο όπου η αναζωπύρωση των συγκρούσεων μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν έχει επιδεινώσει την αντιπαλότητα μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας στην εν λόγω περιοχή.