Ενέργεια

ΔΕΗ: Εθελουσία 1.000 εργαζομένων, με κίνητρα - Συναινεί η ΓΕΝΟΠ


Πρόγραμμα εθελουσίας αποχώρησης έως 1.000 εργαζομένων στα ορυχεία της και τις λιγνιτικές μονάδες της Δυτικής Μακεδονίας θέτει σε εφαρμογή η ΔΕΗ, επιδιώκοντας να μειώσει κατά 22% τον αριθμό των απασχολουμένων σ' αυτόν τον τομέα και να περιορίσει τις μισθολογικές δαπάνες.

Πέραν της αποζημίωσης των 15.000 ευρώ που δικαιούνται όποιοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, η εταιρεία δίνει μπόνους 20.000 ευρώ σε κάθε υπάλληλο που θα αποχωρήσει.

Τα συνδικάτα εργαζομένων της ΔΕΗ θεωρούν ικανοποιητικά τα κίνητρα και θα συναινέσουν στη υλοποίηση του προγράμματος.

 Η εθελουσία συνδυάζεται με τα σχέδια μετακινήσεων προσωπικού ενόψει του οριστικού κλεισίματος του ορυχείου και του ΑΗΣ Αμυνταίου.

Το θέμα συζητήθηκε διεξοδικά σε διαδοχικές τηλεδιασκέψεις του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Γιώργου Στάσση με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και με εκπροσώπους των εργαζομένων στο ΔΣ της  εταιρείας.

Στις τηλεδιασκέψεις που έγιναν την Παρασκευή συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ Π. Καραλευθέρης και Ν. Φωτόπουλος, ο γ. διευθυντής ΔΑΝΠΟ Γ. Δαμάσκος, η διευθύντρια ΑΝΠΟ Αρ. Αντωνιάδου και η βοηθός διευθύντρια Ε. Εμπίογλου.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ πρότεινε ως κίνητρο αποχώρησης το ποσό των 20.000 ευρώ, πλέον της αποζημίωσης (15.000), σε όσους εργαζομένους έχουν πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα και υπηρετούν στη Διεύθυνση Λ.Κ.Δ.Μ. και στις θυγατρικές εταιρείες «Λιγνιτικη Μελίτης» και «Λιγνιτική Μεγαλόπολης».

Το ποσό των 20.000 ευρώ, πλέον αποζημίωσης (15.000), καταβλήθηκε και στον ΑΔΜΗΕ, ενώ η προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΗ, στο πλαίσιο της διαδικασίας αποεπένδυσης, είχε καθορίσει ως κίνητρο αποχώρησης το ποσό των 10.000 ευρώ.

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ εκτιμά ως θετική την πρόταση της διοίκησης της Επιχείρησης. Ωστόσο, επισημαίνει πως η απόφαση για την αξιοποίηση του κινήτρου οικειοθελούς αποχώρησης αφορά αποκλειστικά και μόνον τον κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά.

Η πρόταση που υπέβαλε ο κ. Στάσσης αναμένεται πως θα επικυρωθεί στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας (2/6/2020), ενώ οι μισθωτοί από τις συγκεκριμένες μονάδες οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις πλήρους συνταξιοδότησης θα μπορούν να δηλώσουν την πρόθεσή τους έως τις 30/6/2020, ώστε να έχουν αποχωρήσει έως τις 30/10/2020. Αυτό σημαίνει πως οι μετακινήσεις προσωπικού από το Ορυχείο Αμυνταίου θα αρχίσουν μετά την 1η Ιουλίου 2020.

Στην επόμενη συνεδρίαση του δ.σ. της ΔΕΗ θα ληφθεί και η απόφαση για την καταβολή των ειδικών επιδομάτων, γεγονός που σημαίνει ότι αυτή θα εμφανιστεί στα εκκαθαριστικά μισθοδοσίας Ιουνίου 2020. Η απόφαση για τα ειδικά επιδόματα αφορά και τους εργαζομένους του ΔΕΔΔΗΕ.

Διαβάστε επίσης