Ελλάδα

Γεν. Διευθύντρια παγκόσμιου οργανισμού η Μ. Δαμανάκη


Με το όνομά της να συγκαταλέγεται σε αυτά που ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας, η Μαρία Δαμανάκη έκανε χθες (16/10) την πρώτη της εμφάνιση σε δημόσια εκδήλωση στην Ελλάδα μετά από πολύ καιρό, με μια νέα ιδιότητα.

Η πρώην Ευρωπαία Επίτροπος για θέματα Αλιείας και Θαλασσίων Υποθέσεων, ανέλαβε παγκόσμια Γενική Διευθύντρια για τις Θάλασσες και τους Ωκεανούς, του παγκόσμιου περιβαλλοντικού οργανισμού The Nature Conservancy και με αυτή την ιδιότητα μίλησε στο 3ο συνέδριο Βιωσιμότητας του Economist στην Αθήνα.

Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί το επόμενο διάστημα είναι αν το νέο υψηλό πόστο της Μ. Δαμανάκη εξαλείφει τις πιθανότητες να γίνει η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος Δημοκρατίας ή αντίθετα αν θα αποτελέσει πρόσθετο ατού για την υπόδειξή της από τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ.

Στην ομιλία της η Μ. Δαμανάκη ανέφερε ότι η καινοτομία μπορεί να επιταχύνει τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία σε ποσοστό 30-40% σύμφωνα με έρευνες.

Παρέθεσε δε παραδείγματα προσέγγισης της κυκλικής και της γαλάζιας καινοτομίας μέσω προϊόντων που αναπτύσσονται από συνεργασίες επιχειρήσεων που παράγουν τεχνογνωσία (π.χ. παραγωγή νήματος για ρούχα από πλαστικά) και επισήμανε την ανάγκη να δοθούν κίνητρα για επενδύσεις σε μπλε και κυκλική οικονομία.

«Η αειφορία ξεκίνησε ως περιβαλλοντικό θέμα αλλά πλέον είναι οικονομικό και πολιτικό θέμα», υπογράμμισε από το βήμα του Economist η Μ. Δαμανάκη, αναφερόμενη στις αναδυόμενες οικονομίες όπου εκατομμύρια άνθρωποι έχουν τεράστιες ανάγκες, στη συγκέντρωση CO2 που έχει φθάσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 3 εκατ. ετών, στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας και στους κινδύνους που αναδύονται για 1 δις ανθρώπους από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και την κλιματική αλλαγή.

H αλλαγή είναι μονόδρομος, σύμφωνα με την Μ. Δαμανάκη. Το μοντέλο “business as usual” έχει συνέπεια τη συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ με την ανάληψη δράσης μπορεί να εξαλειφθεί το 30% των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, ανέφερε. Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να συνεισφέρει η οικονομία των ωκεανών, σύμφωνα με την κ. Δαμανάκη, που τόνισε την ανάγκη συμπράξεων προς αυτή την κατεύθυνση. «Δεν υπάρχει πλέον ηγεσία. Η σύμπραξη είναι η νέα ηγεσία», τόνισε.

ΚΥΡ

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις