ΕΥΖην

Γάτα διέλυσε έργο τέχνης του 17ου αιώνα


Στην αποκατάσταση ανεκτίμητων έργων ζωγραφικής ειδικεύεται ο συγγραφέας, ιστορικός τέχνης γνωστός από τις τηλεοπτικές σειρές του BBC «Fake or Fortune?» και «Britain’s Lost Masterpieces», δρ. Μπέντορ Γκρόσβενορ, αλλά η γάτα του δεν δείχνει ιδιαίτερα "θερμή" με την όλη διαδικασία.

Η Padme, λοιπόν, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «The Telegraph» "επιτέθηκε" σε έργο τέχνης του 17ου αιώνα, στο οποίο ο Γκρόσβενορ επένδυσε περίπου 10.000 αγγλικές λίρες.

Το πορτρέτο του μπαρόκ ζωγράφου, Τζον Μάικλ Ράιτ, είχε αποκατασταθεί κατά το ήμισυ, όταν η γάτα αποφάσισε να διαλύσει, με γραντζουνιές, το έργο τέχνης. «Το έργο είχε αποκατασταθεί κατά το ήμισυ και θα μεταφερόταν στο Λονδίνο όταν πήδηξε η γάτα μας και προσγειώθηκε στο κέντρο, καρφώνοντας τα νύχια της και αφήνοντας μία μεγάλη τρύπα», τόνισε.

Ο δρ. Γκρόσβενορ απέκτησε τον πίνακα ζωγραφικής το 2015 έναντι 5.250 αγγλικών λιρών και έκτοτε δουλεύει πάνω σε αυτό, ενώ δαπάνησε περίπου το ίδιο ποσό για τον καθαρισμό και την τοποθέτησή του σε νέο κάδρο.

Ο πίνακας ήταν σε σχετικά καλή κατάσταση, όταν αγοράστηκε, έχοντας μόνο δύο μικρά σκισίματα, λόγω της έκθεσης του καμβά σε απότομες αλλαγές θερμοκρασίας. «Τώρα, προφανώς, είναι σε χειρότερη κατάσταση. Τουλάχιστον, η γάτα κατέστρεψε το σημείο του ρούχου και όχι το πρόσωπο», σημείωσε.

«Η Padme δεν είναι θαυμάστρια του Τζον Μάικλ Ράιτ και δε μετανιώνει για τίποτα», κατέληξε ο γνωστός συγγραφέας.

Διαβάστε επίσης
Ετικέτες Τέχνη